<strong>OPTIMISME:</strong> Februar har vært den beste måneden for  SV på over ett år, ifølge SV-leder Audun Lysbakken. Her er han avbildet sammen med den forrige SV-lederen, kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OPTIMISME: Februar har vært den beste måneden for SV på over ett år, ifølge SV-leder Audun Lysbakken. Her er han avbildet sammen med den forrige SV-lederen, kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

SV over kneika

SV lander trygt over sperregrensa på Dagbladets siste meningsmåling - mens Venstre dukker under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne måneden gjør SV et realt byks på Dagbladets partibarometer, som hver måned gjennomføres av Ipsos MMI.

På februarmålingen går partiet fram 1,6 prosentpoeng fra forrige måling, til en oppslutning på 5,5 prosent. 

For SV betyr faktisk det at partiet at øker oppslutningen med 41 prosent på én måned - og lander trygt over sperregrensa
for første gang i år.  

Beste SV-måned på lenge Med unntak av en rekordnotering i desember er februarmålingen den beste Dagblad-målingen for SV siden april i fjor. Tallene blir naturlig nok tatt godt imot av partilederen.

- Dette er oppmuntrende, ikke minst fordi Dagbladets tall ikke er enestående. Flere meningsmåler viser det samme. I snitt er denne måneden faktisk vår beste siden før kommunevalget i 2011, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

SV-lederen understreker at partiet fremdeles er i en alvorlig situasjon

- Men det merkes at SV er i vinden igjen, først og fremst i form av optimisme i egne rekker, fortsetter han.

Dramatiske marginer Venstre er i motsatt situasjon. På februarmålingen faller partiet under sperregrensa igjen. Bare 3,1 prosent oppgir at de ville stemt på partiet om det var stortingsvalg på mandag.

Det er en grunn til at kampen mot sperregrensa betegnes som «en alvorlig situasjon». Havner SV under grensa på fire prosent, blir stortingsgruppa nesten utradert.

Dersom valgresultatet blir det samme som denne månedenes måling, får partiet 10 stortingsplasser. I forrige måned, da SV havnet under, ville de bare fått ett.

Lysbakken forklarer framgangen med kampen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen og asylbarn-saken.

- Dette er saker der veldig mange er enige med oss. Dessuten har vi markert oss i debatter om formuesskatt mot Høyre. 
 
Tøff valgkamp Lysbakken er likevel stålsatt for en tøff valgkamp. Bakgrunnstallene viser at SV er blant partiene som dårligst utnytter potensialet sitt.
SV har en potensiell oppslutning på 10 prosent. Dette såkalte velgerpotensialet betegner oppslutning pluss usikre velgere som har partiet som sitt andrevalg. SV har med andre ord mange sympatisører som likevel foretrekker et annet parti.

Av de som stemte på SV i 2009, har 23,7 prosent forsvunnet til Ap. Bare 59,3 prosent sier de vil stemme SV igjen. Til sammenligning er 92,5 prosent av Høyre-velgerne fra 2009 lojale til partiet.

Noen av Ap-velgerne fra 2009 har imidlertid gått andre veien, til SV. Prosentandelen er ikke stor, bare 2,5 prosent, men det utgjør  nærmere 24 000 velgere - eller om lag 14,5 prosent av alle stemmene SV fikk i 2009.

Det gleder Lysbakken.

- Dette viser at en rødgrønn valgseier er mulig. Høyre er fullmobilisert, og vil falle fram mot valget. Min viktigste jobb er å få tidligere SV-velgere som sitter på gjerdet eller har gått over til en annet parti, til å stemme på oss igjen. Det finnes langt flere som er for miljø og rettferdighet enn det meningsmålingene våre viser nå, sier han.   

Han er klar på at han også må hente tilbake velgere som har gått over til regjeringspartneren Ap.

<strong>SLIK LIGGER DE AN:</strong> SV er over sperregrensa, Venstre er under. Høyre er fortsatt størst.
SLIK LIGGER DE AN: SV er over sperregrensa, Venstre er under. Høyre er fortsatt størst. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer