SV-politiker: - Norsk-pakistanere har en jobb å gjøre

Bystyremedlem Akhtar Chaudhry mener at det pakistanske samfunnet gir signaler om at gjengvoldtekt er ok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politikeren var sjokkert da han leste om gjengvoldtekten, men mener at pakistanske myndigheter har seg selv å takke for at slikt fortsatt foregår på landsbygda.

- Saken handler om et samfunn som er delt i klasser, stammer og kaster som ønsker å utøve makt overfor dem som er lavere på rangstigen. De begår grusomheter for at ingen skal utfordre makta deres, sier Chaudhry til Dagbladet.no.

Hærsjefen styrtet statsministeren

Han synes det er vel og bra at kvinneministeren har dratt til landsbyen for å trøste den voldtatte og familien hennes, og at president Pervez Musharraf har involvert seg. Men han mener at hovedpoenget er at storsamfunnet må slå fast overfor de primitive samfunnene på landsbygda at pakistansk lov gjelder også der.

- Hvorfor finner stammerådet ut at det er riktig å gjengvoldta jenta? Det er fordi det er slik de tolker signalene fra et samfunn hvor hærsjefen tok makta fra den folkevalgte presidenten. Det tillates at den med makt misbruker den, raser bystyrerepresentanten.

Han flyttet fra Lahore til Norge som 21-åring, men har fortsatt god kontakt med det pakistanske samfunnet. Nå ber han det norsk-pakistanske miljøet gjøre sitt for å påvirke eks-hjemlandet.

Fengslet slektningene

- Vi har bodd i vestlige demokratier hvor vi nyter godt av menneskerettigheter som burde være selvfølgelige for alle. Vi må formidle disse verdiene til de vi kjenner i Pakistan. Den norske staten burde også bruke de pressmidlene de har til rådighet overfor pakistanske myndigheter, oppfordrer Chaudhry.

Etter at myndighetene involverte seg og forlangte at det lokale politiet skulle pågripe de fire voldtektsmennene, svarte politiet med å arrestere åtte av slektningene til de rømte gjerningsmennene. Slik håpet de å presse mennene til å overgi seg.

- De kan ikke lære folket noe om hvordan en rettsstat skal fungere ved å arrestere slektningene. Det blir igjen helt gale signaler, sier SV-politikeren.

<B>RASER MOT MYNDIGHETENE: Kvinnegrupper demonstrerte i Karachi i dag for å vise sin avsky mot et samfunn som lar voldtekts-forbrytere slippe unna.
<B>RYSTET: Akhtar Chaudhry mener det er en sammenheng mellom maktovergrepene i det pakistanske storsamfunnet og maktovergrepet som stammerådet utførte da de beordret gjengvoldtekt av ei 18-årig jente.