Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-politiker vil at folk skal promilletestes før de kommer inn på byen

Vil forhindre alkoholrelatert bråk og slåssing.

VIL PROMILLETESTE: Perez kan fortelle at folk har enkel tilgang på billig alkohol i distriktet. Det er kort vei til Sverige og folk har hjemmebrent tilgjengelig. Men akkurat hva promillegrensen skal være, mener SV-politikeren at fagpersoner må avgjøre. FOTO: ROLF ØHMAN/SCANPIX
VIL PROMILLETESTE: Perez kan fortelle at folk har enkel tilgang på billig alkohol i distriktet. Det er kort vei til Sverige og folk har hjemmebrent tilgjengelig. Men akkurat hva promillegrensen skal være, mener SV-politikeren at fagpersoner må avgjøre. FOTO: ROLF ØHMAN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å redusere bråk på byen i Kongsvinger i Hedmark, vil SV-politiker Alejandro Perez promilleteste folk før de får slippe inn på utestedene i kommunen.

Bakgrunnen for forslaget er møte mellom politiet, Kongsvinger kommune og skjenkestedene i kommunen, der Perez fikk bekreftet det han lenge hadde fryktet - at vold utenfor utestedene er vanlig kost.

FORSLAG TIL FORBEDRING: Kommunepolitikeren mener at det er varierende hvordan dagens skjenkekontroll fungerer, og har flere forslag til hvordan dagens ordning kan forbedres. Foto: Privat
FORSLAG TIL FORBEDRING: Kommunepolitikeren mener at det er varierende hvordan dagens skjenkekontroll fungerer, og har flere forslag til hvordan dagens ordning kan forbedres. Foto: Privat Vis mer

Perez kan fortelle at folk har enkel tilgang på billig alkohol i distriktet. Det er kort vei til Sverige og folk har hjemmebrent tilgjengelig. Det er en drikkekultur der mange drikker mye alkohol før de går på byen.

Saken har tidligere vært omtalt i Glåmdalen og NRK.

- Ikke noe vits å diskutere med alkotest

Forslaget mener han at kan forhindre bråk og slagsmål.

Kommunepolitikeren mener at det er varierende hvordan dagens skjenkekontroll fungerer, og har flere forslag til hvordan dagens ordning kan forbedres.

- I dag er det opp til den enkelte vekter, og det er basert på skjønn om vekterne slipper folk inn eller ikke. Jeg foreslår at vekterne måler promille med alkotest, og viser testen for høy promille, da er det ikke noe å diskutere, da kommer man ikke inn, sier Perez til Dagbladet.

Mener utelivsbransjen har motstridende interesser

Han understreker at testinga kun skal foregå dersom vaktene er i tvil om noen er for fulle til å komme inn, og mener det samme skal gjelde dersom noen virker svært beruset inne på utestedet.

- Utesteder lever av salg, og det kan ofte være motstridende med å ta vare på publikum. Mange utesteder sier at bråket ikke skjer på utestedene, men ute på gata. Det er jo litt rart at de ikke ser at det har en sammenheng.

Akkurat hva promillegrensen skal være, mener han fagpersoner må avgjøre.

Vil unngå at folk går hjem på stigende rus

- I Mexico har man alkotester på barer og utesteder, og Nicolas Sarkozy innførte også et liknende tiltak i Frankrike, forklarer Perez, som opprinnelig kommer fra Colombia.

Perez foreslår også at utestedene skal få lov til å holde åpent lenger, men at de da skal selge alkoholfritt etter et visst klokkeslett.

- Det er en måte å unngå at folk går ut av utestedet på stigende rus, og at alle går hjem samtidig, sier Perez.

Politiet: - Å starte i feil ende

I første omgang kommer SV-politikeren til å diskutere saken i kommunestyret i Kongsvinger.

Politistasjonsjef på Kongsvinger, Terje Didriksen, sier til NRK at han er negativ til forslaget til SV-politikeren.

- Det blir å starte litt i feil ende, vi ønsker å samarbeide med aktørene for å utveksle erfaringer og finne felles løsninger. I tillegg kommer hyppigere besøk av uniformert politi på de ulike utestedene. Det er en utfordring å være over alt, men det skal settes av midler til denne typen arbeid, forteller Didriksen til NRK.

Dårlig mottatt i bransjen

Line Endresen Normann er direktør for Virke Reise og Kultur, organisasjonen representerer utelivsnæringa i Norge. Normann mener at Perez' forslag er dårlig.

DÅRLIG FORSLAG: Line Endresen Normann mener at skjenkekontrollørene fortsatt bør ha tillit. Foto: Virke
DÅRLIG FORSLAG: Line Endresen Normann mener at skjenkekontrollørene fortsatt bør ha tillit. Foto: Virke Vis mer

- Dette er langt over grensen for hvor langt myndighetene bør gå med kontroll. Det er jo ødeleggende for hygge å fest å skulle avlegge en prøve før man får gå ut, skriver hun på en SMS til Dagbladet.

Hun mener at utestedene skal være sosiale møteplasser og at skjenkekontrollørene fortsatt må ha tillit for å kunne gjøre en god jobb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!