SV-radikaler blir statssekretær

Ingrid Fiskaa (32) blir Erik Solheims høyre hånd.

INN I REGJERING: Attac-toppen, fredsaktivisten og sentralstyremedlem i SV, Ingrid Fiskaa, har lenge vært en av de aller mest høylytte og kritiske røstene i SV. Nå blir hun Erik Solheims nye statssekretær i Miljø- og utviklingsdepartementet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
INN I REGJERING: Attac-toppen, fredsaktivisten og sentralstyremedlem i SV, Ingrid Fiskaa, har lenge vært en av de aller mest høylytte og kritiske røstene i SV. Nå blir hun Erik Solheims nye statssekretær i Miljø- og utviklingsdepartementet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Ingrid Fiskaa blir i dag utnevnt til Erik Solheims nye statssekretær i Miljø- og utviklingsdepartementet. Til Dagbladet forteller ministeren at han har ønsket seg henne som statssekretær i fire år.

- Jeg setter veldig pris på at Ingrid nå blir statssekretær. Jeg snakket allerede for fire år siden med Kristin (Halvorsen red.anm.) om å få Ingrid som statssekretær, forteller Solheim.

- Nå gleder jeg meg veldig til å ta fatt. Jeg skal levere masteroppgaven min i dag, men jeg gleder meg veldig til å begynne på mandag, sier Fiskaa.

SV-radikaler

For mange vil Solheims valg av ny statssekretær vekke oppsikt. Solheim og Fiskaa representerer to vidt forskjellige fløyer i SV, ikke minst i utenrikspolitikken.

Særlig i debatten om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan har de to plassert seg på hver sin side i SV.

I 2007 tapte Ingrid Fiskaa slaget om å bli nestleder i SV til fordel for Kristin Halvorsens førstevalg, Bård Vegar Solhjell. Fiskaa fra Bryne i Rogaland er trygt plassert i SV som en radikaler og en nær medspiller av SV-nestleder Audun Lysbakken.

På blokka i fire år
Til Dagbladet forteller Solheim at han har ønsket seg Ingrid Fiskaa til sitt departement lenge.

- Hun har lenge vært et navn på min blokk. Det å komme her med en så sterk og radikal bakgrunn som Ingrid har, det er bare en styrke. Den som ikke vil utrette noe i UD, få aldri gjort noe om en ikke har den radikale kraften og gutsen som Ingrid har. Særlig hvis man har et ønske om å forandre verden, sier Solheim.

- Ble du overrasket, Ingrid?

- Ja, ikke fordi det var han. Men jeg var ikke forberedt på å bli statssekretær. Slik sett var det en overraskelse, det var på ingen måte opplagt. Men det er veldig kjekt!

Gamle rivaler
Under SVs kanskje aller tøffeste tak om Kosovo-standpunktet på landsmøtetet i 1999, sto den nye statssekretæren og hennes nye sjef på hver sin side. Fiskaa var et av de såkalte museumsvokterne og nettverksleder Knut Kjeldstadlis beste kort da hun gikk opp på talerstolen og talte den tidligere partilederen Erik Solheim midt imot. Det er ti år siden nå.

- Vi har ingen slike saker som vi er så uenige om som i 1999. SV har siden det stått samlet, sier Fiskaa og legger til:

- Jeg ser ikke noen grunn til at det skulle legge noen demper på stemningen nå.

- Kristin har samlet partiet, sier Solheim

Afghanistan-kritiker
Som styremedlem av Fredsinitiativet har Ingrid Fiskaa ikke gått av veien for å kritisere den rødgrønne regjeringens krigsdeltakelse. Da SV gikk i regjering var Fiskaa blant de som demonstrerte mot regjeringen på gresset utenfor Stortinget.

- Afghanistan-problematikken er ikke noe jeg kommer til å ha ansvaret for her. Jeg tror vi er enige om det aller meste, sier Fiskaa.

- Men det er nyttig å ha folk med den bakgrunnen som jeg har fra blant annet fredsbevegelsen. At vi eventuelt er uenige er bare en fordel. Det vi driver med her er miljø og utvikling. Der er av de viktigste sakene vi driver med. Da må man være radikal for å drive fram endringer, sier Solheim, sier Solheim.

- Er det av taktiske grunner at du nå tar inn en av de kanskje største kritikerne til regjeringens Afghanistan-politikk?

- Nei, det er viktig at hele SV føler seg som en del av det rødgrønne prosjekt. Dessuten må vi slutte å se på Afghanistan-politikken som et innenrikspolitisk anliggende i Norge.

Attac-aktivist
Fiskaa er mangeårig styremedlem i Attac. Ifølge politisk rådgiver Arvinn Eikeland Gadgil vil nok mange Attacere skåle for den nye statssekretæren i kveld. Det er nettopp den siden av utviklingspolitikken at Solheim vil Fiskaa skal brukes.

- Jeg ser for meg at hun kan bruke sine evner og kunnskap på utviklingspolitikken, særlig på kapital, gjeld og investeringer. Det er noen eksempler, sier Solheim.

Allerede på mandag skal Fiskaa til Købehavn og møte sine kolleger og diskutere utviklingspolitikkens største utfordringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer