TAPTE: Jonas Gahr Støre taler til Arbeiderpartiets valgvake, og sier nedlaget er en stor skuffelse. Vis mer

SV refser Støres KrF-flørt etter at regjeringsdrømmen brast: - Han lekket stemmer til alle kanter

SV går kraftig fram, men Arbeiderpartiets dårlige valg hindrer regjeringsbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Hvordan var det mulig. Hvordan kunne Ap-ledelsen la det gå så galt?»

Det var spørsmålene flere SV-ere stilte seg selv under valgvaken mandag kveld.

Mens SV gjorde sitt beste valg siden 2001 var det storebror Arbeiderpartiet som punkterte regjeringsdrømmen.

- Sviktet Ap-kvinnene

Under valgvaken var det flere teorier om hvorfor det hadde gått så galt.

- Jonas Gahr Støre sviktet Ap-kvinnene da han flørtet med KrF, sa nyvalgt stortingsrepresentant for SV, Petter Eide, til Dagbladet.

Han mener Støre flørtet med for mange.

- Dermed lekket han stemmer til alle kanter. Spesielt kvinnene hadde grunn til å føle seg sviktet. KrF er et parti med gammeldags kvinnesyn og abortmotstandere, sier Eide.

Dessuten var Arbeiderpartiet for uklare på hva de sto for.

- De manglet en tydelig sak, sier Eide.

- Dårlig til å høre på råd?

Flere sentrale SV-politikere sier de er overrasket over Arbeiderpartiets dårlige håndtering av sakene om Støres formue.

- Spørsmålet er vel om det var Støre som hadde dårlige rådgivere - eller om han var dårlig til høre på råd? spurte et SV-medlem.

Flere mener at Arbeiderpartiet manglet en tydelig sak.

- De store partiene klarte ikke å moblisere på de store spørsmålene, sier nestleder i SV, Kirsti Bergstø, til Dagbladet.

Andre hadde ennå ikke konkludert.

- Jeg må tenke på dette. Jeg er ikke sikker på om jeg forstår hvorfor Arbeiderpartiet gjorde det så dårlig. Det eneste jeg vet er at når det går det dårlig så mener alle at man har vært for utydelig. Det stemmer nødvendigvis ikke, sier Bård Vegar Solhjell, avtroppende SV-politiker, til Dagbladet.

«Grundig evaluering»

I Arbeiderpartiet varsles det «grundig evaluering». Bare ved å havne under 30-tallet gjør de sitt nest dårligste valg siden 1945.

- Min opplevelse er at organisasjonen har drevet en like optimistisk og entustiastisk valgkamp nå som vi gjør på vårt beste, så det må jo da være budskapet vårt som ikke har truffet, at vi ikke har fått det godt nok fram, at vi ikke har tegnet en visjon som er gjenkjennelig for folk flest, innrømte Aps nestleder Trond Giske mandag kveld.

Han sa at partiledelsen må ta ansvaret for det, men at strategien har vært godt forankra i partiorganisasjonen.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp, lå Ap an til å få 27,4 prosent av stemmene og mister dermed seks mandater sammenlignet med forrige stortingsvalg.

Til sammenligning lå SV an til en oppslutning på 6 porsent, noe som gir dem fire mandater flere enn ved forrige valg. Heller ikke Senterpartiets markante framgang, på hele 4,8 prosentpoeng, fra 5,5 til 10,3, var nok til å sikre regjeringsskifte.

Og mandag kveld måtte også Jonas Gahr Støre slukøret innrømme at valgresultatet til Arbeiderpartiet «er en stor skuffelse».

- Vi hadde håpet på et bedre resultat for Ap, det er det ingen grunn til å legge skjul på det, derfor skal vi bruke mye tid på å lære og evaluere og analysere, for dette partiet har enormt mye ugjort, sa Ap-lederen.

Borgerlig flertall

Når 95 prosent av stemmene er talt opp viser mandatfordelingen at de fire borgerlige får 90 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne totalt får 79 mandater.

Erna Solberg og Siv Jensen, med henholdsvis 45 og 28 mandater, er avhengig av småpartiene Venstre og KrF, som begge får åtte mandater hver.

Dermed er regjeringspartiene avhengig av begge partienes støtte for å få flertall i Stortinget. Det kan bli utfordrende nok, all den tid KrF-leder Knut Arild Hareide varsler at de ikke vil sitte i regjering med Frp, og, i likhet med Venstre, ikke ønsker en like forpliktende samarbeidsavtale som i 2013.

KrF vil i utgangspunktet støtte Erna Solbergs politikk på Stortinget, men ikke for enhver pris.

- Vi kan ikke gi en garanti for de fire neste åra, de bestemmer selv hvor farlig de lever, sa KrF-lederen i partilederdebatten mandag kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer