SV sa at denne maten kostet 18 kroner porsjonen

Men den egentlige prisen var fem ganger så høy. Dagbladet.no har regninga fra kokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Under SVs valgkampåpning 8. august i år hyret SV inn flere titalls skolebarn fra to skoler i Oslo. Barna fikk servert et varmt måltid av Kristin Halvorsen og nestleder Øystein Djupedal.

FAKTASJEKK

Dagbladet.no vil i valgkampen forsøke å ettergå utspillene politikere og partier kommer med. Der valgløfter og påstander kan måles mot kontrollerbar informasjon, som offentlig statistikk, lovverk og tilsvarende etablerte fakta, foretar vi vår egen vurdering av om valgløftene holder vann.

Konklusjonene av slike vurderinger, publiseres til hjelp for velgerne, som vi tror ofte føler at de omgis av påstander det er vanskelig å ta stilling til. Vi kaller dette forsøksvise bidraget til høstens valgkamp faktasjekk.

Vi vil ikke nødvendigvis innhente politikernes kommentarer til våre konklusjoner før vi publiserer. Det kan virke uvant i politisk journalistikk, men vi tror det er bedre for leserne å se våre vurderinger i «ren form».

Imøtegåelser vil selvsagt bli publisert omgående og vi lover å rette opp, der vi måtte ta feil.

Kommentarer og tips kan sendes Oliver Orskaug i Dagbladet.no.

Helge Øgrim, redaksjonssjef

Serveringen illustrerte et av partiets flaggsaker, nemlig gratis skolemat til alle. Pressen var på plass og fotograferte lykkelige barn som spiste og som syntes det var stor stas med mat i skolen.

Oppga lavere pris

Det ble servert ovnsbakt laks og stekte kyllingbryst med potetmos, pasta, grønnsaker, salat, saus og sitronvinaigrette som tilbehør.

Prislappen på måltidet var på mellom 18 og 23 kroner, skrøt SV.

Kristin Halvorsen fortalte media at partiet hadde bedt et cateringfirma levere maten til den prisen, for å illustrere hva slags skolemat man kan få for en billig penge. SVs påstander ble referert i media, uten at partiet protesterte på fremstillingen.

Den egentlige regningen

Men SV betalte ikke mellom 18 og 23 kroner pr porsjon. Prisen var 75 kroner pluss moms, det vil si 83,25 kroner pr porsjon. Det er nesten fem ganger så høy pris som SV hevdet de kunne få laget maten til. Prisen var i tillegg sterkt rabattert.

SERVITØREN: SVs nestleder Øystein Djupedal serverte skolebarn eksempler på skolemat for en billig penge, og han serverte journalistene påstanden om at maten kunne lages for 18 kroner. Prislappen på SVs måltider var mye høyere. Foto: SCANPIX
SERVITØREN: SVs nestleder Øystein Djupedal serverte skolebarn eksempler på skolemat for en billig penge, og han serverte journalistene påstanden om at maten kunne lages for 18 kroner. Prislappen på SVs måltider var mye høyere. Foto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no har etter gjentatte purringer over flere dager fått utlevert fakturaen fra SV som partiet fikk fra cateringfirmaet. Fakturaen viser at SV bestilte 80 porsjoner med mat.

Dagbladet.no har vært i kontakt med Elvebredden Catering som lagde maten og får vite at egentlig skulle SV betalt enda mer. Men partiet fikk en hyggelig rabatt fordi de er gode kunder, bestilte mye mat og fordi cateringsselskapet skulle bli nevnt på pressekonferansen.

Feil tall i beregningen også

SV har gått hardt ut i valgkampen og sagt at alle barn og ungdommer skal få gratis skolemat i grunnskolen. Kostnad rundt to milliarder kroner. Kristin Halvorsen fremmet et privat forslag om dette i Stortinget før sommereferien, men fikk ikke gjennomslag for innføring av gratis skolemat.

Derimot ba stortingsflertallet regjeringen utrede en skolematordning innen neste vår, noe regjeringen planla uavhengig av Kristin Halvorsens forslag.

Summen på to milliarder kroner i året har SV gjentatt flere ganger i valgkampen. Løftet om gratis skolemåltid er trykket i valgkampmateriell og i partiprogrammet.

Aksepterer SV sosial dumping?

SV har brukt en analyse fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning som grunnlag for sitt regnestykke for skolematordningen.

Rapporten lister opp en rekke kostnadsdrivende faktorer for å få en skolematordning på plass i Norge. Man har sett på investeringer, ombygging og innkjøp av matvarer. Rapporten har også beregnet hvor mange flere årsverk som må til for å gjennomføre skolematreformen.

Lønningene som ligger til grunn i rapporten er lave, faktisk lavere enn hva som er minstelønn i tariffavtalene til ansatte i lignende yrker i privat og kommunal sektor.

Rapporten foreslår en lønn på 100 kroner timen, og SV har ikke hatt noen innvendinger mot dette så langt i valgkampen eller under stortingsbehandlingen i juni.

Minste tarifflønn ligger nesten 20 prosent høyere enn hva SV har tatt med i sine beregninger.

Vanligvis, hvis et selskap tilbyr ansatte dårligere vilkår enn tariff, kaller SV dette sosial dumping. SV har ikke brukt slike ord om lønningene som er lagt til grunn for en skolematordning partiet støtter.

Priser fra 1995

Rapporten er fra 2002 og bruker flere satser på matvarer fra 1995, som bare er konsumprisjustert. I tillegg er satser for arbeidsgiveravgift endret etter at kalkylene ble laget, men dette har ikke SV tatt hensyn til.

Dagbladet.no har bedt SV forklare hvordan skolemat skal kunne lages til 18 kroner dagen. Partiet har da skriftlig forklart at man har tatt utgangspunkt i to milliarder kroner, delt dette på 618 000 elever i grunnskolen som skal mates 185 dager i året.

Bommer på skoledagene

Et skoleår er 39 uker, og skolebarn går 190 dager på skole, ifølge utdanningsdepartementet. SV bommer med andre ord med fem dager. Alle prisene på investeringer og mat i rapporten SV bruker som grunnlag, er uten moms. Det betyr at prisen øker med ytterligere 25 prosent. Matmomsen er 11, men på kantinemat er momsen 25 prosent.

- Vi ønsker å komme i gang med organiserte måltider allerede fra skoleåret 2006-2007, sa SVs skolepolitiske talsmann Rolf Reikvam til NTB nylig.

Venstres Trine Skei Grande mener dette er å skru opp forventningene hos folk.

- Dette er ikke bare å lyve for befolkningen, det er også å ikke ha noen som helst anelse om de praktiske konsekvensene, sier hun.

Ukjent prislapp

Det er mulig å skaffe selve ingrediensene til SVs skolemåltid som ble fortært under valgkampåpningen til 18 kroner - uten moms. Det bekrefter kokken som lagde maten.

Men SV mener neppe at skolebarn skal spise rå kylling og poteter med skall og jord? Noen må tilbrede maten i et kjøkken godkjent av Mattilsynet. Så må maten pakkes og fraktes til skolene, og oppbevares forskriftsmessig. Selv søppelet etter elevene må tas hånd om etter strenge regler.

I denne saken har vi ikke berørt allergier og matvarer som er produsert etter religiøse tilbredningsmetoder. Også dette koster penger, noe som ikke er tatt hensyn til i SVs regnestykke.

Det er kanskje en grunn til at SV ikke fikk kjøpt mat til 18 kroner porsjonen under valgkampåpningen, selv om partiet hevdet det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer