SV sa tvert nei til eksklusjon

Landsmøtet i SV avviste med stort flertall forslaget om å innføre en eksklusjonsparagraf.

INGEN ENDRING: SV-landsmøtet sa nei til forslaget som åpnet for å kaste ut partimedlemmer som "oppfører seg grovt utilbørlig".Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
INGEN ENDRING: SV-landsmøtet sa nei til forslaget som åpnet for å kaste ut partimedlemmer som "oppfører seg grovt utilbørlig". Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

På forhånd skapte forslaget til dels sterke reaksjoner i et parti som i stor grad ble dannet av politikere som i sin tid ble ekskludert fra Arbeiderpartiet.

- Den umiddelbare refleksen hos eldre SV-ere er å si nei til en eksklusjonsparagraf, sa tidligere SV-leder Theo Koritzinsky til Dagbladet i forkant av landsmøtet.

SVs historie

ADVARTE: Tidligere SV-leder Theo Koritzinsky sier motstanden mot en eksklusjonsparagraf dels er begrunnet i SVs spesielle historie. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ADVARTE: Tidligere SV-leder Theo Koritzinsky sier motstanden mot en eksklusjonsparagraf dels er begrunnet i SVs spesielle historie. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Mange av partiets stiftere var ekskludert fra et Ap som den gang i liten grad tillot politisk uenighet. Disse ønsket en venstresosialisme preget av en liberal ideologi med stort rom meningsforskjeller, framholder Koritzinsky var partileder fra 1983 til 1987 og satt på Stortinget fra 1985 til 1993.

Partisekretær Audun Herning støttet forslaget som landsmøtet avviste med stort flertall. Det tok blant annet til orde for at medlemmer «som oppfører seg grovt utilbørlig» burde kunne ekskluderes. Utilbørlig oppførsel er spesifisert med «for eksempel vold eller seksuell trakassering».

Ikke brukes politisk

- For det første mener vi at en sånn eksklusjonsparagraf aldri skal brukes politisk. Men det er ikke en menneskerett å få lov til å være med i et parti hvis du oppfører deg dårlig overfor partimedlemmer eller hvis du har et grunnsyn som åpenbart bryter med alt partiet står for, sa Herning til Dagbladet i forkant av landsmøtet.

Men partiet lyttet altså ikke til sin partisekretær og sa blankt nei til forslaget. Nestleder Kirsti Bergstø var blant dem som advarte mot en eksklusjonsparagraf.