SV samarbeider gjerne med KrF

Kristin Halvorsen mener det er viktig for SV å samarbeide godt med KrF og sentrumspartiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke Kristin Halvorsen ser bort ifra at KrF kan bli viktig for de rødgrønne i 2013. Fredag starter SVs landsmøte i Lillestrøm.

Godt forhold
På spørsmål om også SV vil invitere med KrF inn i et rødgrønn regjering, om alternativet etter valget i 2013 er en blåblå regjering med Høyre og Frp, svarer Halvorsen:

- Jeg mener det er viktig å samarbeide med KrF og Venstre. På mange områder er jo Venstre mer enig med oss enn med Høyre. Vi er selvsagt opptatt av å ha et godt forhold til sentrumspartiene.

- Hvordan kan det arte seg?

- Vi får se hvordan Knut Arild vil oppføre seg, først, sier hun og ler.

- En fremmed tanke
Mandag gikk Sp-leder Liv Signe Navarsete ut og inviterte «KrF hjertelig velkommen inn i et rødgrønt samarbeid». Hun mener mye kan skje i norsk politikk, og at dagens samarbeid med SV og Sp en gang var utenkelig.

Men det sitter langt inne for SV-lederen.

- Kan SV samarbeide med KrF i en regjering?

- Det er nok gjensidig at det er en fremmed tanke, sier SV-lederen.

Invitasjonen til KrF fra Navarsete kom etter at Dagbladet søndag kunne fortelle at Sp-nestleder Ola Borten Moe og påtroppende leder i KrF, Knut Arild Hareide, jevnlig har fortrolige samtaler. Borten Moe selv ser gjerne at KrF tar del i det rødgrønne prosjektet:

HJERTELIG:  Liv Signe Navarsete mener det er gode grunner for å ønske KrF hjertelig velkommen inn i et rødgrønt samarbeid. - Jeg synes det er viktig å holde en god dialog med KrF. Her fra helgas landsmøte på Hell i Stjørdal. Foto: Ned Alley / Scanpix
HJERTELIG: Liv Signe Navarsete mener det er gode grunner for å ønske KrF hjertelig velkommen inn i et rødgrønt samarbeid. - Jeg synes det er viktig å holde en god dialog med KrF. Her fra helgas landsmøte på Hell i Stjørdal. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Vi har ingen motforestillinger til å sitte med KrF i regjering. Men det er ikke opp til oss. Det er opp til velgerne, KrF selv, og det er opp til ei samla regjering.

- Ikke aktuelt nå
Men heller ikke SV-lederen kan utelukke at KrF kan bli hjelpsomme, om det skulle bli tungt å samle et rødgrønt flertall i 2013. På spørsmål om hun avviser at en rødgrønn regjering kan invitere KrF med i et regjeringssamarbeid, sier hun:

- Jeg samarbeider med KrF og Venstre i alle viktige problemstillinger. Slik situasjonen er nå, er det ikke en aktuell problemstilling.

Halvorsen mener at Sps invitasjon til KrF, kan mobilisere flere SV-velgere fram mot neste stortingsvalg:

- Dette vil være en gavepakke for oss fram mot 2013. Fordi det er SV som avgjør om det er et rødgrønt samarbeid. Det er vi og vår pådriverrolle i fordelingspolitikken som har gitt en klar rødgrønn profil på dette regjeringsprosjektet.

GODT FORHOLD: «Knut Arild og jeg har et godt forhold. Jeg regner med at det vil fortsette», fortalte Sps nye nestleder Ola Borten Moe til Dagbladet søndag. Han og KrFs påtroppende leder holder begge døra på gløtt for et rødgrønt-gult regjeringssamarbeid. Foto: Ned Alley / Scanpix
GODT FORHOLD: «Knut Arild og jeg har et godt forhold. Jeg regner med at det vil fortsette», fortalte Sps nye nestleder Ola Borten Moe til Dagbladet søndag. Han og KrFs påtroppende leder holder begge døra på gløtt for et rødgrønt-gult regjeringssamarbeid. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer