SV-seier i Lofoten-striden

Regjeringen sier nei til konsekvensutredning i Lofoten.

JOBBET FOR FULLT: SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Sp-leder Liv Signe Navarsete (Sp) satt oppe natt til torsdag og jobbet med Lofoten-avklaring. Her fra Thorbjørnrud Hotel sist søndag, da de jobbet med budsjettet for 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.
JOBBET FOR FULLT: SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Sp-leder Liv Signe Navarsete (Sp) satt oppe natt til torsdag og jobbet med Lofoten-avklaring. Her fra Thorbjørnrud Hotel sist søndag, da de jobbet med budsjettet for 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens beslutning om Lofoten, Vesterålen og Senja er nei til konsekvensutredning.  

Det får Dagbladet opplyst i kveld av kilder som kjenner prosessen godt. Dermed har SV vunnet sin viktigste miljøseier i regjeringen.

Jubel
Nå jubler SV-politikere, Folkeaksjonen og resten av miljøbevegelsen i pressemeldinger og på mikrobloggen Twitter, mens høyresida sørger.
- Herrrrlig! Gratulerer med et klokt valg og en stor seier for oss alle, melder WWFs fagsjef Nina Jensen.

- Regjeringens Lofotenkompromiss er politisk hestehandel av verste slag. Ap snakker om travhest, kjøper esel av SV, kommenterer Frps Ketil Solvik-Olsen.

Valgte regjeringen
Regjeringen legger saken fram fredag. Onsdag ble det kjent at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gå i konflikt med SV og Sp i oljeboringssaken. Aps stortingsgruppe var delt i saken, men ønsket ikke å sette regjeringssamarbeidet på spill.

Regjeringen startet forhandlingene om sin tøffeste miljøsak mandag i forrige uke. Dagbladet kjenner til at det har vært viktig for regjeringen å bli ferdige med saken før Senterpartiets landsmøte neste helg. Jens Stoltenberg reiser til Japan onsdag, derfor hadde de dårlig tid.

Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen satt oppe hele forrige natt i forhandlinger.

- En skisse til kompromiss skal være ganske klar, sa en kilde til Dagbladet tidligere i kveld, da nyheten ble bekreftet.

Får bore mer
Spørsmålet om Lofoten er en del av en større forvaltningsplan. Resten av denne planen skal ha vært klart en stund allerede, ifølge en annen kilde. Dagbladet kjenner til at kompromisset innebærer mer oljevirksomhet andre steder på norsk sokkel.