Sædceller injiseres direkte inn i ei eggcelle. Nå vil SV åpne for eggdonasjon her til lands. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB Scanpix
Sædceller injiseres direkte inn i ei eggcelle. Nå vil SV åpne for eggdonasjon her til lands. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB ScanpixVis mer

SV sier ja til eggdonasjon

- Naturlig å likestille med sæddonasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV vil nå åpne for eggdonasjon og slutter seg dermed til Arbeiderpartiets standpunkter om ny bioteknologipolitikk. Senterpartiet er på sin side imot liberalisering.

- Vi mener det er naturlig å likestille eggdonasjon med sæddonasjon, og dermed likestille infertile menn og kvinner. Eggdonasjon er tillatt i flere naboland, og mange nordmenn reiser til utlandet og benytter seg av et slikt tilbud, sier SV-leder Audun Lysbakken til Vårt Land.

Ved siden av eggdonasjon vil partiet også åpne for donasjon av overtallige befruktede egg og behandling med kombinasjon av egg- og sæddonasjon. Fra før har partiet sagt ja til tidlig ultralyd og befruktning for enslige.

De rødgrønne partiene skal i løpet av de neste månedene legge fram en stortingsmelding om evaluering av bioteknologiloven. Slik det ser ut i dag, ligger det an til en hard kamp mellom de tre regjeringspartiene. Ap og SV på den ene siden vil liberalisere, mens Sp er imot.

- SV er blitt et mer liberalistisk parti. Jeg hadde trodd de var mer på vår linje og er overrasket over at de har gått så langt i disse spørsmålene. En ting er å godta tidlig ultralyd, men nå åpner de også for eggdonasjon, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe.

Hun innrømmer at arbeidet med bio-meldingen er svært krevende.

(NTB)