STEMT NED: Bård Vegar Solhjell lanserte ideen om en uravstemming på ledervervet i SV. Heikki Holmås og Audun Lysbakken har ønsket dette velkommen, men det ser likevel ikke ut til at ideen blir realisert. Samtlige av landsstyremedlemmene vil stemme nei til forslaget. Foto: Morten Holm / Scanpix
STEMT NED: Bård Vegar Solhjell lanserte ideen om en uravstemming på ledervervet i SV. Heikki Holmås og Audun Lysbakken har ønsket dette velkommen, men det ser likevel ikke ut til at ideen blir realisert. Samtlige av landsstyremedlemmene vil stemme nei til forslaget. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

SV sier nei til uravstemming

Dagbladets oversikt viser at SVs landsstyre kan komme til å forkaste ideen om et SV-idol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder Bård Vegar Solhjell presenterte ideen om en uravstemning da han lanserte sitt kandidatur som ny SV-leder.
Siden har både Heikki Holmås og Audun Lysbakken støttet ideen.

Men de vil, etter alt å dømme, ikke få gjennomslag for dette. Det er mye som tyder på at de ikke landsstyret med på laget.

I helgen vil spørsmålet om uravstemning bli avgjort i SVs landsstyremøte i Oslo.

Kun tre er for Foruten den øvrige ledelsen i partiet, har landsstyret 32 medlemmer, og Dagbladet har snakket med 25 av disse.

Kun tre sier de er for at medlemmene selv skal stemme på lederkandidatene igjennom en uravstemming.

14 sier de vil stemme i mot en uravstemning, og fire oppgir at de er usikre. Fire personer har ikke ønsket å svare.

Dagbladet vet at fylkeslagene Telemark, Vest-Agder, Østfold, Nord-Trønderlag, og Akershus vil stemme nei til uravstemning, mens fylkene Troms og Vestfold vil si ja.

Nei til «SV-idol» Flere SV-ere mener partiet må konsentrere seg om krisa de står midt oppe i, istedenfor å bruke tid og krefter på et «leder-Idol».

Oddny Miljeteig er blant disse:
- Valget viser at partiet er i krise, og da diskutere uravstemning flytter oss ikke en millimeter fremover. Vi har store utfordringer foran oss om vi skal gjenreise SV - da må vi rette all oppmerksomhet og krefter mot å bygge organisasjonen på ny. Uravstemning bringer oss ikke fremover, det blir bare en jippo i mediene, sier hun.

Unni Wærstad sier at det i Akershus SV var nesten enstemmig mot uravstemning. De mener den beste måten å få fres i lokallagene er i gjenom diskusjoner, ikke igjennom enkeltpersoners stemmeseddel:

- Skal vi vitalisere lokallagene skjer det best igjennom diskusjoner i lokallagene eller fylkeslagene, ikke ved at noen sitter hjemme og stemmer. Vi har ikke dårlig tid, hvis jeg hadde møtt på landsstyremøtet ville jeg foreslått at Kristin Halvorsen står til neste ordinære landsstyremøte, slik at valgkomiteen kunne hatt en vanlig prosess og gjort et grundig arbeid med å finne folk med politisk erfaring, men også fra arbeidslivet og organisasjonslivet, sier Wærstad.

Heller ikke leder i Østfold SV vil ha uravstemning.

- Jeg mener vi skal bruke den gamle og velkjente metoden, sier Roy Eilertsen.

Fair and square Men partiet er splittet. På ja-siden står Lars Egeland og Vestfold SV.

- Det er ikke sånn at kandidatene selv skal få velge hvordan de skal velges, men det er et god forslag. Vi mener at det medlemmene mener er det landsmøtet bør lytte til, sier Egeland, som får støtte av Jan Olsen og Troms SV:

- Det er fair and square. Vi ønsker en avstemning med preferanselapp, hvor en kan gi kandidatene en rekkefølge. Skulle det bli jevnt, vil dette gi et mer presist resultat, sier Olsen.

Burde vært tatt opp i forkant Flere er ambivalente til avgjørelsen i landsstyret, og har ikke gjort seg opp en klar mening om de vil støtte forslaget om uravstemning.

- I Sør-Trønderlag er mange veldig skeptiske og går sannsynligvis imot, men vi vil følge debatten om uravstemning nøye. Vi er ikke prinsipielt i mot uravstemning, men vi er i mot å endre spillereglene midt i en prosess. Det burde vært tatt opp på landsstyremøtet i våres, slik at vi kunne ha bestemt oss for prosessen i forkant, sier Elin Kvikshaug Berntsen.

Snorre Valen og SU-leder Olav Magnus Linge sier de verken er for eller mot uravstemning:
- Jeg stemte for videre utredning i sentralstyret mandag, men i dag vil jeg lene meg tilbake å høre hva fylkeslederne har å si. Det er de lokale som må bestemme, denne avgjørelsen må komme nedenfra og opp, sier Valen til Dagbladet.