Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-sjokk

Regjeringen vil trolig ha gasskraftverk uten CO-2-rensing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen er trolig innstilt på å la Statoil bygge et forurensende gasskraftverk på Mongstad, hvor CO-2-rensing kommer på plass først seinere.

Det bekrefter flere kilder i regjeringen Dagbladet har snakket med. Gjennom flere krevende forhandlingsrunder med Statoil, jobber regjeringen nå hardt for at Statoil skal sette i gang med bygging av et forurensende gasskraftverk på Mongstad som slipper ut 1,2 millioner tonn CO-2 årlig.

En slik beslutning vil komme som et sjokk på SV, som skal debattere saken på landsstyremøte i helga.

Ny produksjon

SVs statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Westrin, vil ikke lenger si om hun mener regjeringen skal kreve CO-2-rensing fra dag en på gasskraftverket.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) bekrefter at regjeringen nå sitter i krevende forhandlinger med Statoil om bygging på Mongstad.

-  Vi jobber nå for å få på plass ny produksjon. I bunnen skal det legges til rette for rensing og jeg erkjenner at staten må bidra til det. Men Mongstad er et spennende prosjekt som vi nå bruker betydelig energi på å få til, sier Enoksen, som ikke vil si hva regjeringen bestemmer seg for.

Rensing fra dag en

VIL IKKE VENTE: - Skal vi vente på den perfekte teknologien, så kommer vi aldri i gang, sier Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Foto: HANS A. VEDLOG
VIL IKKE VENTE: - Skal vi vente på den perfekte teknologien, så kommer vi aldri i gang, sier Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Foto: HANS A. VEDLOG Vis mer

Mens Statens Forurensingstilsyn har stilt krav om rensing fra første dag, har Norges vassdrags- og energidirektorat innstilt på bygging på Mongstad, fordi regionen trenger kraft og det er et godt industri- og miljøprosjekt.

Enoksen understreker at det er Miljøverndepartementet som har ansvaret for rensekravene, men at dette er en sak av betydning for hele regjeringen.

-  Etter min oppfatning er Mongstad et godt industrielt prosjekt som når vi har CO{-2}-håndtering på plass også kan bli et godt miljøprosjekt, sier Enoksen.

Kommer rensekrav til å stanse de utbyggingene som er på gang nå?-  Nei. Dette er som med pc-er og oljeutvinning på norsk sokkel. Skal vi vente på den perfekte teknologien, så kommer vi aldri i gang. Dette er teknologi som må utvikles underveis, sier Enoksen.

Tolkningskrangel

SV har beskrevet rensing fra dag en på kommende gasskraftverk som en av deres viktigste seire i regjeringsforhandlingene. Men en sentral regjeringskilde sier nå at SVs tolkning ikke gjelder.

-  SV vant ikke denne saken på Soria Moria. «Basere seg på CO{-2}-fjerning» betyr ikke rensing fra dag en, sier kilden.Enoksen definerer Soria Moria-setningen slik:

-  Det er ikke aktuelt å tillate bygging uten at det legges til rette for CO{-2}-håndtering, sier Enoksen.

Betyr det at Mongstad renses fra dag en?-  Den diskusjonen vil jeg ikke komme inn på nå. Vi jobber for å finne en fornuftig løsning på dette prosjektet, uten at vi har konkludert enda, sier Enoksen.

Men SV kan få uventet hjelp av miljøbevegelsen.

-  Det viktigste for oss er å få en forpliktelse på å rense hele Mongstad så raskt som over hode mulig. Så sant det kommer slike forpliktelser skal ikke vi spikke på tidsfrister, sier Frederic Hauge i Bellona.