SV-Solhjell raser mot NRK

- Respektløst. Oppsiktsvekkende. NRK feilet stort, mener miljøministeren om klimadebatten der ingen klimaforskere fikk delta.

- KOMPLETT FEIL: Miljøminister Bård Vegar Solhjell reagerer sterkt på NRKs kildebruk i TV-programmet Debatten om klimaskepsis i forrige uke. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.
- KOMPLETT FEIL: Miljøminister Bård Vegar Solhjell reagerer sterkt på NRKs kildebruk i TV-programmet Debatten om klimaskepsis i forrige uke. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs miljøminister Bård Vegar Solhjell raser mot NRK etter forrige ukes Debatten om klimaskepsis. Der deltok en rekke politikere og miljøforkjempere. Kjemiprofessor og klimaskeptiker Ole Henrik Ellestad var invitert - men ingen klimaforskere.

- Komplett feil - Det synes jeg er oppsiktsvekkende og jeg reagerer på det. Av elleve stykker i panelet var det ikke én som forsket på det det dreide seg om. Det er naturlig å invitere en person som har kunnskapene og kan forklare. Vi som er politikere ble stående og forklare vitenskapen. Vi har god oversikt over den, men det blir komplett feil. Det er ikke et SV-standpunkt at vi har klimaendringer. Det er særlig kritikkverdig når det inviteres en person som tituleres som professor og man får inntrykk av at vedkommende representerer en slags faglig tyngde. Vedkommende hadde bare en mening i saken, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Han understreker at han ikke har noe imot at en klimaskeptiker var invitert. Det er mangelen på en ekspert på fagområdet han reagerer på.

- Ville aldri skjedd i kreftdebatt Miljøministeren mener noe slikt aldri ville ha skjedd i en annen debatt.

- La oss si det var en kreftdebatt, og man ikke inviterte kreftforskere, men en annen medisiner som mener at man overvurderer kreftproblemet. Det hadde aldri skjedd, og det er respektløst overfor den vitenskapen vi har. I Norge har vi noen av verdens fremste klimaforskere, ingen land i verden har så mange klimaforskere som deltar i FNs klimapanel, og Oslo var full av dem etter at flere hadde deltatt på Verdens miljødag dagen før. I stedet henter de inn som ekspert en som riktig nok har professortittel, men aldri har publisert noe klimaforskning, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

- Jeg pleier å si at skal vi komme noen vei, må fakta ha makta. Klimaendringer er den største utfordringen som møter mennesker i vår tid overhodet. Det er et alvorlig spørsmål. NRK feila stort i denne debatten, sier miljøministeren.

Han sier til Dagbladet at det ville vært feil av ham å ta formell kontakt med NRK og klage, men at han som deltaker i panelet må kunne ytre seg.

Seerstorm Han er ikke den eneste som har reagert. Under og etter Debatten 5. juni var reaksjonene så kraftige blant annet i sosiale medier, at Debatten-redaksjonen så seg nødt til å poste følgende melding på sin Facebook-side onsdag denne uka:

«Vi har blant annet fått spørsmål om hvorfor vi valgte bort en klimaforsker i panelet. Vi mener at representantene fra miljøbevegelsen ivaretok dette synet på en god måte. I tillegg er konklusjonene fra FNs klimapanel så velkjente og har så bred tilslutning, at vi vurderte det slik at vi ikke trengte en klimaforsker for å utfylle dette ytterligere.»

- Overraskende Redaksjonssjef for programmet, Hanna Thorsen, er overrasket over Solhjells krasse kritikk.

- Jeg synes kritikken er overraskende, for departementet var klar over panelet på forhånd. Dagen etter fikk vi tilbakemelding på at de var fornøyd med sendingen, sier hun, og forklarer den redaksjonelle vurderingen slik:

- Utgangspunktet for at vi tok med Ellestad, var TNS Gallups undersøkelse om at folk bryr seg mindre om klimatrusselen enn før. Hoveddelen handlet om det og hvilke tiltak man kan gjennomføre. Helt mot slutten i en liten del av sendingen introduserte vi Ellestad. Erik Wold (programleder, red anm), var nøye med å presisere at han representerer et mindretall.

- Hvorfor brukte dere ikke en primærkilde til å presentere klimaforskningen?

- Vi mener at miljøbevegelsen ivaretok det synet, vi trengte ikke en egen klimaforsker til det. Da ville det meste av debatten handlet om det og blitt en reprise på tidligere debatter.

- Hva mener dere om at statsråden går ut mot dere på denne måten?

 - Det må være helt greit. Folk må få mene det de vil om sendingene våre. Vi er glade for alle innspill og evaluerer alle sendingene.

- Tar dere selvkritikk på denne?

- Utgangspunktet for Debatten var hvorfor vi ikke bryr oss. Det betyr at premisset for debatten er at det eksisterer en klimatrussel. Det var hovedfokus for debatten, og det kom også klart fram, etter vår mening. Det er mange innfallsvinkler til en klimadebatt, vi favner ikke alle i ett program. Med utgangspunktet i den nevnte gallupundersøkelsen mener vi denne fungerte. At noen gjerne kunne ønsket seg en annen debatt med andre deltakere må vi akseptere. Og det er slett ikke utenkelig at de også får, det blir nok ikke siste gang vi diskuterer klimadebatter, sier Thorsen til Dagbladet.