Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-Solhjell vil bidra til å pusse opp privatskolen St. Sunniva

Men de rødgrønnes eget regelverk gjør det vanskelig. Tre departementer jobber i kveld på spreng med en løsning fram mot valget mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Da tre hundre elever, foreldre og lærere i dag demonstrerte for å redde St. Sunniva skole i Oslo reiste Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) rundt på valgkamp i Akershus med millioner i lomma til lokale formål.

Vil finne løsning
Dagbladet avslørte mandag at St. Sunniva skolestyre ville kutte over 100 skoleplasser ved Oslo-skolen. Flere i skolens ledelse fryktet av samtlige 535 elver måtte finne andre skoler.

VIL SAVNE 7. KLASSINGENE: Vennene Celine (9), Sigrid (8), Nikolai (8) og Ida (9) ved St. Sunniva skole i Oslo er lei seg for at venner må slutte på skolen etter en valgkamp der politikerne lover mye om skolen. - Regelen på skolen er jo at alle får være med å leke, sier Sigrid til Dagbladet.
Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL SAVNE 7. KLASSINGENE: Vennene Celine (9), Sigrid (8), Nikolai (8) og Ida (9) ved St. Sunniva skole i Oslo er lei seg for at venner må slutte på skolen etter en valgkamp der politikerne lover mye om skolen. - Regelen på skolen er jo at alle får være med å leke, sier Sigrid til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

I dag var SVs kunnskapsminister på Skedsmo videregående skole, der han annonserte at den rødgrønne regjeringen ønsker å legge om sin politikk for privatskolene, slik at St. Sunniva får gjennomført oppussingen sin.

- Hva vil du gjøre for å løse de utfordringene St. Sunniva skole stor overfor?

- Vil ser om vi kan finne en løsning som gjør at de kan få pusset opp og gjort det de trenger å gjøre med skolebyggene, sier Solhjell (SV).

Overfor Dagbladet understreker statsråden at løsningen ikke vil gjøre St. Sunniva til «et unntak» blant privatskolene, men vil være en generell endring.

Jobbes for løsning før valget
Dagbladet kjenner til at byråkrater og politiske rådgivere i tre departementer i ettermiddag sitter lent over kulerammer og lovbøker for å finne ut av hvilket handlingsrom den rødgrønne regjeringen har i saken.

En aktuell løsning på knipen er å endre formuleringer i statsbudsjettet de rødgrønne legger fram i høst og åpne for at kommunene får gi de statlig finansierte rentefrie lånene også til privatskoler.

NEDOVER ULLEVÅLSVEIEN: Elever ved  St. Sunniva skole i Oslo på vei til regjeringskvartalet for å demonstrere.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NEDOVER ULLEVÅLSVEIEN: Elever ved St. Sunniva skole i Oslo på vei til regjeringskvartalet for å demonstrere. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Regjeringen kan også foreslå å endre privatskoleloven og finansieringsmodellen for skolene, men dette vil være mer komplisert og høste mer kritikk fra privatskolemotstandere i SV og Ap. Loven er et kompromiss mellom de rødgrønne og KrF.

Motstandere av privatskoler
- Hvilket ansvar har du i denne saken?

- Jeg har det overordnede ansvaret for både offentlige og private skoler. Så er det sånn at det er sånn at det er den enkelte skoleeier som har ansvar for byggene. Men jeg er alltid opptatt av å bidra mest mulig til en løsning, og det ser vi nå på om vi kan finne.

DEMONSTRERTE I DAG: Elever ved  St. Sunniva skole i Oslo i regjeringskvartalet. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DEMONSTRERTE I DAG: Elever ved St. Sunniva skole i Oslo i regjeringskvartalet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Men Solhjell og regjeringen har lite manøvreringsrom. Foran valget i 2005 var kampen mot private skoler en kampsak, særlig for SV.

Solhjell, som også er nestleder i SV, er forsiktig med å love en konkret løsning - og når den er klar.

- Tør ikke si
- Det er løsninger der vi kan bidra til at de får pussa opp skolen sin. Det er jo kjempeviktig for elevene på St. Sunniva og for foreldrene å få trygghet for det, så vi jobber det vi kan for å se om vi kan bidra til det, sier SV-statsråden.

- Jeg tør ikke si hva slags tidsperspektiv vi snakker om.

HET SAK I VALGET: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell fikk en het potet i fanget midt i valgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen /dagbladet
HET SAK I VALGET: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell fikk en het potet i fanget midt i valgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen /dagbladet Vis mer

- Du kan ikke love en løsning før valget?

- Nei, jeg kan bare love at vi prøver å finne en løsning, og så vil vi nok si i fra, hvis vi finner en løsning

- Statlig ansvar
Byrådsleder Erling Lae (H) sendte i dag et brev til statsråd Solhjell (SV) med bønn om at regjeringen finner en løsning for skolens og elevene.

«Det er et statlig ansvar å sikre friskolenes økonomi. På denne bakgrunn ber vi departementet sørge for at St. Sunniva får drive videre, og at skolen likebehandles med andre skoler», skriver Oslos byrådsleder Erling Lae (H) i et brev til kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og finansminister Kristin Halvorsen (SV).

IKKE RÅD TIL Å LÅNE MED RENTE: St. Sunniva gikk med litt over 200 000 i overskudd i 2008. For å betjene et lån på 58 millioner med renter kreves en langt sterkere økonomi. Faksimile: Årsregnskapet
IKKE RÅD TIL Å LÅNE MED RENTE: St. Sunniva gikk med litt over 200 000 i overskudd i 2008. For å betjene et lån på 58 millioner med renter kreves en langt sterkere økonomi. Faksimile: Årsregnskapet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media