SV spår at KrF og Venstre taper budsjettkampen

Audun Lysbakken med bønn til regjeringens støttepartier.

GLAD OG FORUROLIGET: - Jeg er glad for at KrF og Venstre har signalisert at kuttene i barnetillegget til uføre må skrinlegges, men det har vært foruroligende stille rundt raseringen av overgangsstønaden, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GLAD OG FORUROLIGET: - Jeg er glad for at KrF og Venstre har signalisert at kuttene i barnetillegget til uføre må skrinlegges, men det har vært foruroligende stille rundt raseringen av overgangsstønaden, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper de kjemper for fordeling og miljø, men frykter at de reduserer seg selv til bremseklosser for usosial politikk. Med Høyre og Frp ved makten blir det ikke mulig å utjevne forskjeller eller vinne store miljøseire, sier Lysbakken til NTB.

Han ber Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide gå i bresjen for å omgjøre kuttene i overgangsstønaden for aleneforsørgere.

Urolig - Jeg er glad for at KrF og Venstre har signalisert at kuttene i barnetillegget til uføre må skrinlegges, men det har vært foruroligende stille rundt raseringen av overgangsstønaden, sier han.

- Ordningen får folk i utdanning og jobb, og hindrer at barn må vokse opp i fattigdom. 95 prosent av dem som mottar støtten er kvinner, tilføyer han.

Når det gjelder formuesskatten, tror Lysbakken slaget er tapt.

- Det er skuffende at sentrumspartiene ikke deler vår motstand mot store kutt i formuesskatten. Et forlik med KrF og Venstre vil øke forskjellene i Norge. Det opplegget KrF og Vestre skisserer for kutt i formuesskatten vil brolegge ferden mot ulikhetssamfunnet, sier han.

- Svakt på klima Senere fredag legger KrF fram sitt alternative budsjett. Mandag er det Venstres tur.

Lysbakken mener klimasatsingen må bli bedre enn regjeringens forslag legger opp til.

- Veksten i bevilgningene til vei er mye høyere enn veksten på jernbane, og det kuttes i både sykkelveier og skogvern. Den store oppgaven for KrF og Venstre er å få gjennom forslag som bidrar til at vi når målene om lavere klimagassutslipp i 2020, sier han.

- Vi heier på dem i det arbeidet, men er redd de legger listen for lavt og ender opp med å prioritere å berge regjeringen i stedet.
NTB