SV støtter angrepene mot militære mål i Libya

Så lenge hensikten er å beskytte sivile.

STØTTER ANGREP: Kjøretøy som tilhørte styrkene som kjemper for Kadhafi eksploderte etter å ha blitt truffet i et luftangrep fra koalisjonsstyrkene. Foto: SCANPIX/REUTERS/GORAN TOMASEVIC
STØTTER ANGREP: Kjøretøy som tilhørte styrkene som kjemper for Kadhafi eksploderte etter å ha blitt truffet i et luftangrep fra koalisjonsstyrkene. Foto: SCANPIX/REUTERS/GORAN TOMASEVICVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, er klar over at de pågående luftangrepene ikke alene kan frambringe noe demokrati i Libya og at de reiser en rekke vanskelige spørsmål.

- Vi er veldig presise i hva vi støtter, og det er beskyttelsen av sivile. SV mener at mandatet ikke åpner for okkupasjon av noe slag. Ikke noe land kan bruke resolusjonen som ryggdekning for å ha styrker stående i Libya eller aktivt jobbe for å styrte regimet, sier Solhjell til NTB.

Men samtidig erkjenner han at det å hindre overgrep mot sivile med kampfly som verktøy har sine utfordringer.

- Dette er vanskelig å måle. Når er beskyttelse oppnådd? Og hvordan skal fly hindre kamper på bakken? Hvor lenge skal operasjonen pågå, og hva skjer i etterkant? Det er mange ubesvarte spørsmål, sier SVs parlamentariske leder.

Ingen utglidning Solhjell mener det er uhyre viktig å stå fast på mandatet og at det ikke blir noen utglidning. Samtidig sier han at det å beskytte sivile med «alle midler» kan bety at andre militære verktøy enn flyforbud kan tas i bruk, dog ikke okkupasjon og jakt på regime.

- Hvis noen land vil ta dette lenger, må det et nytt mandat til, sier han.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, tror at Den arabiske liga fortsatt støtter iverksettelsen av en flyforbudssone over Libya.

- Ligaen ga sin fulle støtte til FN-resolusjonen og visste utmerket godt at kommando- og kontrollsentre og luftvernbatterier må settes ut av spill. De uttalelsene vi hører fra ligaens leder Amr Moussa, må ses i en egyptisk, innenrikspolitisk sammenheng, sier Eriksen Søreide til NTB.

Solhjell tror også det er for tidlig å avskrive Den arabiske liga.

- De ga klar støtte til resolusjonen. Det er litt tidlig å si om Moussas uttalelser betyr en justering av posisjonen av innenrikspolitiske grunner. Vi må gi dette litt tid, sier SVs nestleder.

Enstemmig SV Om holdningene i eget parti sier han at spørsmål om våpenbruk alltid skaper debatt i en parti som SV.

- Men en enstemmig stortingsgruppe ga partiledelsen fullmakt til å støtte FN-mandatet, påpeker Solhjell.

Amr Moussa har ledet Den arabiske liga siden 2001, men nevnes nå som favorittkandidat til presidentstillingen i Egypt etter Hosni Mubarak.

Komitélederen sier at det ikke er noen grunn til å tro at Den arabiske liga trekker støtten til FN-resolusjonen eller motarbeider gjennomføringen av den.

Eriksen Søreide sier det er full oppslutning i Stortinget for regjeringens oppfølging av resolusjon 1973 i FN. Hun innrømmer at mandatet er tøyelig og at det kan oppstå situasjoner der resolusjons formulering om bruk av «alle midler» etter hvert kan tolkes som noe mer.

- Men da kreves det ny behandling. Nå er mandatet å opprette en flyforbudssone for å beskytte sivile, og til det bidrar Norge med seks kampfly, inkludert støttepersonell, sier komitélederen.

Amr Moussa sa søndag at Den arabiske liga ikke har gått med på flyangrep som krever sivile liv, heller ikke operasjoner av det omfang som det siste døgnet har vist.
(NTB-Per Christensen)

GIR STØTTE:  - Vi er veldig presise i hva vi støtter, og det er beskyttelsen av sivile, sier SVs Bård Vegard Solhjell. Her fra budsjettframleggingen i høst. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
GIR STØTTE: - Vi er veldig presise i hva vi støtter, og det er beskyttelsen av sivile, sier SVs Bård Vegard Solhjell. Her fra budsjettframleggingen i høst. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer