ISLAMIST: Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (27) sitter varetektsfengslet på grunn av angivelige trusler mot journalister. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
ISLAMIST: Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (27) sitter varetektsfengslet på grunn av angivelige trusler mot journalister. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADETVis mer

SV-tiltak mot ekstreme islamister

På tide å bli konkret, sier leder Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialistisk Venstreparti foreslår seks tiltak for å bekjempe ekstreme islamister. Det er på tide å bli konkret, mener partileder Audun Lysbakken.

Tiltakene han lanserer, går ut på å få ungdom ut av miljøene. Han vil satse på forebygging gjennom barnevern, skole, inkludering og psykiatri. Våpenkontrollen må bli strengere, han vil at Politiets sikkerhetstjeneste fokuserer på ekstreme islamistiske miljøer, han vil balansere sikkerhet mot personvern, og han vil ha flomlys på ekstremistiske miljøer.

- Det nytter ikke å krangle om hvem som sa hva på 80-tallet. Nå må vi bli konkrete, sier Lysbakken til Dagbladet.

De konkrete tiltakene kommer fram i SVs forslag til nytt partiprogram. Når det gjelder punktet om å stramme opp våpenloven, vil SV gi Politiets sikkerhetstjeneste rutinemessig tilgang til alle våpensøknader, rydde opp i våpenregistreringen og sørge for at våpen automatisk blir inndratt ved visse typer lovbrudd.

Lysbakken gir også støtte til justisminister Grete Faremos forslag om å gjøre det forbudt å motta terrortrening.

- Det er et paradoks at det er forbudt å planlegge terror sammen med andre, men ikke alene, sier Lysbakken.

Fremskrittspartiets tidligere leder Carl I. Hagen sa i forrige uke at politikere fra Høyre til SV har ansvaret for at det finnes et ekstremt islamistisk miljø i Norge. Lysbakken skjønner frustrasjonen, men mener Hagen griper tak i saken på feil måte.

- Det er fristende å be dem ryke og reise, men dette er mennesker som bor i Norge. Det er ikke et innvandringsproblem, som Frp prøver å gjøre det til. Vi må bekjempe problemet i Norge. Vi må være tøffe mot ekstremisme og mot årsakene til ekstremisme. Ekstreme islamister er like marginale som de høyreekstreme er i det kristne miljøet, men de kan være farlige selv om der er små, sier Lysbakken.

(NTB)