SV-topp: - Ikke velkommen

USS «Gerald R. Ford» burde aldri vært invitert til Norge, sier Gjermund Skaar, leder i SVs internasjonale utvalg. Han advarer nå mot «17. mai-stemningen» hos det norske folk i møte med krigsmaskinen.

Onsdag ankommer verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford», Oslo. Skipet er 335 meter langt og koster over 142 milliarder kroner! Video: Håkon Mosvold Larsen / NTB, Reuters, Den amerikanske hæren. Reporter: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette handler helt åpenbart om avskrekking og om å sende et signal til Moskva om at Nato har den største «kjeppen». Det er i strid med norsk avspenningspolitikk overfor Russland om at vi skal redusere spenningsnivået, ikke heve det, sier Gjermund Skaar.

Skaar er leder i internasjonalt utvalg i det nyslåtte Nato-partiet SV. Men han ønsker ikke verdens største hangarskip «Gerald R. Ford» velkommen i indre Oslofjord der det nå ligger ankret.

SV-toppen understreker at han ikke mener tida er inne for å gå i dialog med Putin, men at det nå handler om å fordømme krigen mot Ukraina og Putins overgrep mot egen befolkning.

- Jeg er opptatt av balansen mellom avskrekking og avspenning. Besøket øker spenningsnivået med Russland. Det er ikke sånn at russerne først nå oppdaget at USA har et krigsskip som heter «Gerald R. Ford». Dette bryter med en god norsk tradisjon om at vi skal søke avspenning overfor våre naboer, sier Skaar.

- ØKT SPENNING: Besøket av «Gerald R. Ford» fører til økt spenning med Russland og bryter med norsk politikk, ifølge SV-topp Gjermund Skaar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ØKT SPENNING: Besøket av «Gerald R. Ford» fører til økt spenning med Russland og bryter med norsk politikk, ifølge SV-topp Gjermund Skaar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Amerikansk imperialisme

«Gerald R. Ford» skapte stor begeistring og interesse under innseilingen til Oslo og mange skuelystne tar nå turen for å beundre det tekniske underverket det 333 meter lange krigsskipet representerer.

Skaar innrømmer at «12-åringen» i ham også kan la seg fascinere av skipet, men er skeptisk til 17. mai-stemningen som vi ser langs Oslofjorden.

- Dette er ikke iskrem og borgertog med barnekorps. Dette er et skarpt våpen som handler om USAs ønske om å dominere hav- og landområder utenfor USAs territorium. Det bør vi være bevisst på, dette er ikke 17. mai, sier Skaar, før han slår fast:

- «Gerald R. Ford» er et godt eksempel på amerikansk ambisjon om å være verdenspoliti og amerikansk imperialisme.

- Men er ikke skipet nettopp et uttrykk for Natos militære styrke, som gir oss sikkerhet mot angrep?

- Nato er både historisk og i dag en forsvarsallianse, og jeg sier ikke skipet bare er én ting. Men det er også et eksempel på at USA hevder suverenitet og dominans andre steder i verden enn innenfor Natos grenser, sier Skaar, og fortsetter.

- Vi må spørre oss om hva slags rolle Norge har lyst til å spille. En måte å få lavere spenning er at vi selv håndhever egen suverenitet på norsk jord og havområder. Da burde vi ikke ønske velkommen «Gerald R. Ford» inn i indre Oslofjord.

Ap: - Snur på hodet

Åsmund Aukrust sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Arbeiderpartiet og var en av de heldige (?) som ble invitert ut på «Gerald R. Ford» før hangarskipet ankom Oslo.

Han mener SV-topp Skaar snur hele problemstillingen på hodet når det gjelder avskrekking og økt spenning.

GJEST: Åsmund Aukrust (Ap) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen på vei ut på «Gerald R. Ford» tidligere i uka. Foto: Privat
GJEST: Åsmund Aukrust (Ap) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen på vei ut på «Gerald R. Ford» tidligere i uka. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke dette skipet som gir økt spenning, det er det Russlands brutale krig som gjør. Dette er heller ikke noe nytt. Vi har i 75 år fått besøk fra USA og andre allierte land, sier Aukrust til Dagbladet.

Ap-politikeren reagerer også på at Skaar sammenlikner stemningen rundt det amerikanske besøket med 17. mai.

- Det er er helt rett at dette ikke er iskrem og barnetog, vårt naboland driver en brutal angrepskrig i Europa. Det er med det veldig alvorlige bakteppet amerikanerne er i Norge denne uka. Skulle det bli krig og krise i Norge klarer vi oss ikke alene, vi trenger hjelp og beskyttelse fra andre. Og skal vi få hjelp ved krig må vi øve i fred. Derfor er det veldig bra at allierte land vil øve med norske soldater, sier Aukrust, som gleder seg over velkomsten både skipet og mannskapet har fått i Oslo.

- Det er fint å se hvordan Oslos befolkning ønsker skipet velkommen. Det handler vel både om dette veldig imponerende skipet og at vi er takknemlige for at dette er et bilde på at Norge har beskyttelse dersom vi skulle trenge det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer