SV-topp truer med å boikotte rødgrønn regjering

- Jeg er møkk lei at barnas beste skal vike for Frp-hensyn

TRUER MED RØDGRØNN BOIKOTT: SVs førstekandidat i Troms og sentralstyremedlem Torgeir Knag Fylkesnes truer med rødgrønn-boikott om ikke Ap snur om asylbarna. Her er han fotografert sammen med barne- likestilling- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, fra da de i fjor presenterte SVs valgprogram som henholdsvis leder og nestleder i SVs programkomité.  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRUER MED RØDGRØNN BOIKOTT: SVs førstekandidat i Troms og sentralstyremedlem Torgeir Knag Fylkesnes truer med rødgrønn-boikott om ikke Ap snur om asylbarna. Her er han fotografert sammen med barne- likestilling- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, fra da de i fjor presenterte SVs valgprogram som henholdsvis leder og nestleder i SVs programkomité. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Yalda-saken og saken om asylbarna er i ferd med å skape dyp splittelse blant de rødgrønne i nord. SVs førstekandidat for Troms m orgeir Knag Fylkesnes, går nå ut og sier at han som eventuell ny stortingsrepresentant vil nekte å støtte en rødgrønn regjering med mindre Arbeiderpartiet snur i asylpolitikken, skriver Nordlys i dag.

I et innlegg på sin blogg viser Fylkesnes, som også sitter i SVs sentralstyre, til Yalda-saken, og krever et amnesti for asylbarna i Norge.

- Min tålmodighet med Arbeiderpartiet har tatt slutt. Dessverre er Ap på høyresida i denne saken her, og jeg kan kun være med i en regjering som setter barns beste først, og som følger FNs barnekonvensjon. Det er ikke et ultimatum, det er et minimum, sier Fylkesnes til Nordlys.

Møkk lei - Men dere har barne- og likestillingsministeren, og har vært i regjering i åtte år. Hvorfor har dere ikke greid å gjøre dette før?

- Vi har fått til mange små justeringer som har gjort at flere av barna får bli enn før. Men vår motivasjon for å drive på med dette har vært at alternativet er mye verre, fordi vi har et flertall på Stortinget som ønsker å gå inn for en enda mer restriktiv asylpolitikk. Det er det som har vært den drivende plikten for å jobbe med dette i regjeringen, sier SV-politikeren til Nordlys. 

- Men jeg for min del er nå møkk lei at barnas beste skal vike for Frp-hensyn. Det er helt åpenbart at grunnen til at Ap har lagt seg på en restriktiv asylpolitikk er en frykt for at Frp skal kapre velgere fra dem. Jeg tror ikke folk er klare over at denne politikken er i klart strid med FNs barnekonvensjon, altså grunnleggende menneskerettigheter.

Fylkesnes, som sitter i SVs sentralstyre, skrev på sin Facebook-side i går at han «mistenker at Ap står så hardt på denne saken fordi de er redd for å miste stemmer til Frp». Og videre: 

«Skal Yalda måtte betale for at Arbeiderpartiet vil statuere et eksempel? Her må hensynet til barnets beste veie tyngre enn innvandringspolitiske hensyn». 

Avvises av Arbeiderpartiet I FNs barnekonvensjon heter det følgende: «Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn».

Det er lite som tilsier at Ap vil lytte til Fylkesnes. I et intervju med Nordlys forsvarer statssekretær i justisdepartementet, Pål Lønseth, dagens regelverk. Han avviser at regjeringen bryter barnekonvensjonen.

 

- Konvensjonen stiller som krav til oss at barns beste skal være et grunnleggende hensyn, men ikke at barns beste alltid skal ha gjennomslagskraft, sier Lønseth.

 Begge to møtes til debatt om asylbarna på Verdensteatret i Tromsø torsdag klokken 18. Der må SV trolig finne allierte i Venstre og KrF.