Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-topp vil bytte ut «Ja, vi elsker»

Hun mener sangen er utdatert og reagerer blant annet på strofen «Mødrene har grett» og sier at det er på tide med en ny nasjonalsang.

BYTTE: SV-politiker foreslår å bytte ut «Ja, vi elsker». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BYTTE: SV-politiker foreslår å bytte ut «Ja, vi elsker». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Oddny Miljeteig mener at den norske nasjonalsangen er utdatert og kjønnsdiskriminerende og må byttes ut.

- Jeg synes vi bør få en ny sang, sier hun.

Miljeteig er gruppeleder for SV i bystyret i Bergen og var en kort periode partiets nestleder fra mars 2015 og til hun trakk seg i fjor på grunn av sykdom.

- Utdater: Oddny Miljeteig (SV) mener «Ja, vi elsker» er utdatert. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- Utdater: Oddny Miljeteig (SV) mener «Ja, vi elsker» er utdatert. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Hun mener sangen er utdatert og reagerer blant annet på strofen «Mødrene har grett» og sier at det er på tide med en ny nasjonalsang.

- Den bør legge mer vekt på hverdagslivet og på både kvinner og menns historie. Jeg synes også den bør være både på nynorsk og bokmål, halvparten på hver målform, sier hun til NRK.

Teksten på «Ja, vi elsker» er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, og sangen ble første gang framført offentlig 17. mai 1864.

- Teksten til nasjonalsangen vår er jo en litterær tekst som må tolkes inn i sin tid, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet.

Hun peker på at sangen tross alt er 150 år gammel.

- Her er det ordvalg og patos, som vi ikke ville valgt i dag. Det gjelder også sanger, som «Mellom bakkar og berg» og «Gud signe vårt dyre fedreland», sier hun.

I Tyskland sa statsminister Angela Merkel nylig nei til å gjøre teksten til den tyske nasjonalsangen mer kjønnsnøytral, mens både Canada og Østerrike har endret sine tekster.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!