Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

SV-topp vil døpe om store havområder i nord: - Folket blir villedet

Torgeir Knag Fylkesnes vil også slette ordet konsekvensutredning fra ordbøkene. 

VIL ENDRE NAVN: Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil ta fra oljeindustrien det han mener er begrepenes makt. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
VIL ENDRE NAVN: Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil ta fra oljeindustrien det han mener er begrepenes makt. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-topp Torgeir Knag Fylkesnes vil døpe om store havområder i nord.

Helt presist ønsker Fylkesnes at det er oljenæringa som gjør omdøpingen.

Fylkesnes, som kommer fra Troms, vil at oljebransjen og staten skal slutte å vise til «Troms II» eller «Nordland VI», men bruke de faktiske navnene på havområdene.

- Dette handler om at språk er makt. Oljenæringa har i alt for lang tid fått bruke sin definisjonsmakt for å gjøre oljeleting til en veldig distansert sak. Det er ingen som har jobbet på Troms II. Disse havene har navn fra tusen år tilbake og vært en ressurs for befolkninga i alle tider, sier Fylkesnes til Dagbladet, og legger til:

- Tror det finnes noen som fisker i Nordland VI? Nei. De fisker i i Vestfjorden.

Blant havområdene Fylkesnes' forslag gjelder er:

  • Nordland VI. Den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden.
  • Nordland VII. Norskehavet utenfor Vesterålen.
  • Troms II. Nordre del av Senja og Kvaløya.

Nordland VI, leteområde for petroleum i Norskehavet utenfor den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden.

Det er under partiets landsmøte i helga at Fylkesnes håper å få partiet med på omdøpinga. Når regjeringa i dag vurderer konsekvensutredning for oljeboring, brukes ikke de faktiske navnene på havområdene det er snakk om.

Fylkesnes vil forøvrig også at selve begrepet «konsekvensutredning» slettes fra ordbøkene, for begrepet brukes til å lure oss, mener han.

- Åpningsvurdering et mye bedre navn, forklarer Fylkesnes.

- Av alt man skal bry seg om i her verden, hvorfor er dette med navn så viktig?

- Fordi det vi i dag kaller en konsekvensutredning i realiteten er en åpningsvurdering. I petroleumsloven er konsekvensutredning innsamling av eksisterende kunnskap, ingen innhenting av ny informasjon, sier han.

Fylkesnes går så langt som å kalle dagens begreper, altså «konsekvensutredning» og havnavn som «Troms 2», som en styrt, politisk villedning av det norske folk.

- Det er en villedning av folket. Vi kan ikke bruke la oljenæringa bruke så viktige havområder og så viktige prosesser til å føre et politisk spill. Oljenæringas begreper bidrar til å distansere folk fra det som faktisk foregår og det som faktisk er i spill, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media