<strong>KLAR FOR SLAKT:</strong> - EØS-avtalen har vært en hellig ku, som ingen har tort å røre, sier SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, som nå tar til orde for å slakte «kua». Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
KLAR FOR SLAKT: - EØS-avtalen har vært en hellig ku, som ingen har tort å røre, sier SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, som nå tar til orde for å slakte «kua». Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

SV-topp vil slakte regjeringens hellige ku

SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, krever at regjeringen revurderer hele EØS-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - EØS-avtalen har vært en hellig ku, som ingen har tort å røre, sier SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, som nå tar til ordet for å slakte «kua».
 
- Nå ser vi at avtalen truer hele fundamentet i det norske samfunnet. Da er det på tide å vurdere alternativene, sier Thorkildsen.

Nekter å bøye av I sommer krevde ESA, som er overvåkningsorganet til Det europeiske frihandelsforbund (EFTA), at regjeringen fjernet en forskrift for offentlige innkjøp av tjenester. I realiteten vil dette bety at greske og spanske firmaer kan konkurrere om driften av for eksempel offentlige norske sykehus med greske og spanske lønninger.

I dag sendte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) et brev til ESA hvor hun gjør det klart at Norge nekter å bøye seg for kravene. I stedet foreslår hun noen mindre endringer, slik at de kan beholde ordningen.

Til Dagbladet sier Bjurstrøm at «hvis ESA ikke blir enig med oss, er vi villig til å legge saken fram for EFTA-domstolen».

- Jeg vil gi min fulle støtte til Bjurstrøm i denne saken. Denne saken må ha høyeste prioritert i regjeringen, og vi må kjøre denne saken alt remmer og tøyler kan tåle i EUs organer, sier Thorkildsen til Dagbladet. Hun mener EØS-avtalen nå truer hele den norske modellen.

- Mye står på spill - Jeg er sjokkert over hvor mye som står på spill. ESAs avgjørelse viser at EØS-avtalen har blitt en trussel mot at alt som vi har opparbeidet i Norge. Hvis vi får lavere lønnsnivå, samtidig som vi har et norsk prisnivå, vil det øke fattigdommen og skape større forskjeller i samfunnet, sier Thorkildsen. Hun mener ESAs avgjørelse er et godt eksempel på hvorfor man bør begynner å diskutere EØS-avtalen.  

<strong>NEKTER Å BØYE AV:</strong> I dag sendte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) et brev til ESA hvor hun gjør det klart at Norge nekter å bøye seg for kravene. I stedet foreslår hun noen mindre endringer, slik at de kan beholde ordningen.

Til Dagbladet sier Bjurstrøm at «hvis ESA ikke blir enig med oss, er vi villige til å legge saken fram for EFTA-domstolen». Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
NEKTER Å BØYE AV: I dag sendte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) et brev til ESA hvor hun gjør det klart at Norge nekter å bøye seg for kravene. I stedet foreslår hun noen mindre endringer, slik at de kan beholde ordningen. Til Dagbladet sier Bjurstrøm at «hvis ESA ikke blir enig med oss, er vi villige til å legge saken fram for EFTA-domstolen». Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Den rødgrønne regjeringen har en selvmordsparagraf i tilfelle EU-debatten seiler opp igjen. Hvis det blir aktuelt å sende en ny EU-søknad vil de tre partiene skille lag. Dette har også ført til at EØS-avtalen har blitt oppfattet som fredet.
 
Nå mener SV-politikeren at fredningstida bør være over.

- Det er klart at EØS-avtalen blir brukt av EU til å spre frihandelspolitikk og svekker de norske avtalene og institusjonene, sier Thorkildsen.

Vil vurdere avtalen på nytt Thorkildsen støtter nå kravet til Nei til EU om å utrede alternativer til dagens avtale.

- Vi må finne andre måter å samhandle med EU på. Vi trenger avtaler som regulere handelen med EU-området, men vi kan ikke godta en politikk som fører til norske arbeidsforhold, norske lønninger og norske regleverk blir satt flere generasjoner tilbake i tid, sier SV-representanten.

Thorkildsen viser også til at det for fire dager siden ble klart at bare 19 prosent av befolkningen ønsker å beholde den omstridte EØS-avtalen Norge har med EU, dersom Norge i stedet kan få en handelsavtale med EU. Samtidig er det bare to partier på Stortinget som er imot EØS-avtalen, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

<strong>- MYE STÅR PÅ SPILL:</strong> - Jeg er sjokkert over hvor mye som står på spill. ESAs avgjørelse viser at EØS-avtalen har blitt en trussel mot at alt som vi har opparbeidet i Norge. Hvis vi får lavere lønnsnivå, samtidig som vi har et norsk prisnivå, vil det øke fattigdommen og skape større forskjeller i samfunnet, sier Inga Marte Thorkildsen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- MYE STÅR PÅ SPILL: - Jeg er sjokkert over hvor mye som står på spill. ESAs avgjørelse viser at EØS-avtalen har blitt en trussel mot at alt som vi har opparbeidet i Norge. Hvis vi får lavere lønnsnivå, samtidig som vi har et norsk prisnivå, vil det øke fattigdommen og skape større forskjeller i samfunnet, sier Inga Marte Thorkildsen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Dette viser at vi har bred folkelig støtte til kravet vår,t og at det nå er rom for å diskutere EØS-avtalen på nytt, sier Thorkildsen.

EØS-avtalen

Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) ble framforhandlet i årene 1989 til 1992. EØS-avtalen regulerer samhandel og andre økonomiske forhold mellom EU og EFTA-landene. Avtalen innebærer at EFTA-landene som har sluttet seg til avtalen, deltar på lik linje med EU-landene i det indre marked. Dermed underordner de seg EUs regler om konkurranse og de fire friheter - fri utveksling av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital.

Kilde: Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer