SV-topp vil slutte med straff for narkobruk

- Det viktige er å erkjenne at straff for avhengighet ikke virker.

MED MODIG UTSPILL: Bård Vegar Solhjell gjør det klart at han vil avkriminalisere narkotika. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MED MODIG UTSPILL: Bård Vegar Solhjell gjør det klart at han vil avkriminalisere narkotika. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil avvikle all straff og bøter for bruk av narkotika, for å gjenreise verdigheten og redde flere liv.

- I vår iver etter å si nei til narkotika, har vi ofret de narkomane, sier Solhjell til Aftenposten.

Han understreker at han er imot narkotika, men sier at avvikling av straff og bøter er nødvendig av hensyn til de narkomane.

- Det må til for å redde flere liv og gjenreise verdighet for det som er blitt den mest stigmatiserte gruppen i det norske samfunnet. Det viktige er å erkjenne at straff for avhengighet ikke virker, og må erstattes av hjelp og behandling, sier Solhjell.

Ikke legalisering Hvert år dør rundt 250 mennesker på grunn av narkotikamisbruk i Norge. Tall fra EU viser at Norge er på tredjeplass på listen over land med flest overdosedødsfall blant innbyggerne.

Solhjell understreker at et omfattende behandlingstilbud må være på plass før avkriminalisering finner sted. Han poengterer også at avkriminalisering ikke er det samme som legalisering.

Tidligere i år har både justisminister Knut Storberget (Ap) og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund erkjent at bruk av straffereaksjoner ved narkotikabruk har feilet. «Vi må tørre å tenke alternativt», sa Storberget. Også han viste til Portugal som i 2001 avviklet straff for bruk av narkotika.

Skeptisk Styreleder Arne Johannessen i rusparaplyorganisasjonen Actis frykter at avkriminalisering vil føre til at flere unge ikke klarer å stå imot.

EVIGVARENDE: Det er ikke blitt færre narkomane utenfor Oslo S, selv med strenge straffer. Foto: Nina Ruud
EVIGVARENDE: Det er ikke blitt færre narkomane utenfor Oslo S, selv med strenge straffer. Foto: Nina Ruud Vis mer

Norge har få unge brukere av narkotika, men et høyt antall brukere som setter heroin med sprøyte, ifølge offisielle tall.

- Tilbudet til de tyngste misbrukerne må bli bedre, men vi kan ikke basere narkotikapolitikken på det som skjer på Plata i Oslo, sier Johannessen, som også er leder i Politiets Fellesforbund.

(NTB)

IKKE ENIGE: Arne Johannessen og Knut Storberget. Foto: HANS ARNE VEDLOG
IKKE ENIGE: Arne Johannessen og Knut Storberget. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer