SV-toppene klamydiatestet

Slik vil de framstille seg som forbilder for landets gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle gutter og menn bør sjekke seg for kjønnssykdommer hver gang de bytter partner, sier de to SV-toppene Audun Lysbakken (29) og Heikki Holmås (35). Selv om de to unge politikerne ikke har planer om bytte partner ønsker de å framstå som gode forbilder. Slik ønsker de å fjerne noen av tabuene som er knyttet til det å 0teste seg.

Pryl

– De som ikke tester seg for kjønnssykdommer når de får ny partner fortjener deng og pryl. Det er jentene det går utover og som har størst risiko for å bli sterile. Da er det menns fordømte plikt å teste seg, sier Holmås til Dagbladet.

I år vil godt over 20 000 nordmenn bli smittet av den lumske kjønnsykdommen. Det innebærer nesten en dobling i løpet av de siste 10 årene.

Og sommerperioden er høysesong.

Assistentlege ved Olafiklinikken i Oslo, Juan Chako (34), sier at det er et stort problem at mennene ikke tester seg. Olafiaklinikken er Norges største lavterskeltilbud for sjekk av seksuelt overførbare sykdommer.

– Jentene sier at kjærestene synes det er skummelt, sier Chako.

På søndag ble det klart hvem som skulle sitte i likestillingsminister Karita Bekkemellems (Ap) nye mannspanel. Dagen etter startet urolighetene da Se og Hør-gründer Knut Haavik fortalte Dagbladet at barn av homofile kan bli mobbeofre. Arve Juritzen reagerte sterkt på dette og kalte Haavik for en dinosaur.

Nå vil to av mannspanelets andre medlemmer, SVs nestleder Audun Lysbakken og SVs Heikki Holmås, løfte mannsfanen. I Dagbladet legger de for første gang fram en omfattende plan for hvordan de skal forandre mannsrollene og slåss for menns rettigheter.

– Vi ønsker å starte en mannsrevolusjon. På den ene siden ønsker vi å bevisstgjøre mennenes ansvar for å slåss mot overgrep og utnyttelse av kvinner. På den andre siden ønsker vi å bedre mannens rettigheter som omsorgsperson, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Flere kvinnelige trailersjåfører

– Menn må gå i front for likestillingen fordi det er en rettferdig kamp for kvinner og i tillegg er bra for menn, sier Holmås

SV-toppene ønsker i framtiden å se flere kvinnelige trailersjåfører og flere mannlige sykepleiere.

– Gutter og menn trenger nye mannlige forbilder. Da er det viktige at flere velger å jobbe som førskolelærere og i omsorgsyrker, sier Holmås.

Et annet krav fra SV-duoen er en egen stortingsmelding for menn og helse.

De to SV-politikerne ønsker også å få startet en større holdningskampanje mot vold mot kvinner og voldtekt. Øverst på ønskelisten står en kampanje i regi av eliteserien. De to Brann-tilhengerne ønsker at fotballstjernene skal stå fram som gode forbilder.

– Man hadde en lignende kampanje i den tyrkiske eliteserien og det var svært vellykket, sier Lysbakken.

TOK TESTEN: Heikki Holmås og Audun Lysbakken mener at de som ikke tester seg bør få pryl.