DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

SV-Torgeir om Dagbladets video: - Det er for jævlig!

Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) reagerer skarpt på historien om krabbefiskeren Dimitrij Kravtsjenko og selskapene som har utnyttet billig arbeidskraft på tokt i Barentshavet.

- Det er for jævlig!

Torgeir Knag Fylkesnes blåser ut når han har sett videoen og lest historien om Dimitrij Kravtsjenko og hans familie i Dagbladet Magasinet.

- Vi ser mennesker som må ta hvilken som helst jobb for å tjene inn penger til sine familier. Da skal de ikke utnyttes av kyniske arbeidsgivere.

- Slavekontrakter

Knag Fylkesnes, som sitter i Næringskomitéen på Stortinget, sier på generelt grunnlag at det ikke er noen stater som tar problemet med sosial dumping i fiskeriflåten på skikkelig alvor.

OPPFORDRER: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes oppfordrer Erna Solberg til å gå i bresjen for å få bukt med det han kaller pirater som tømmer havet for ressurser og utnytter arbeidsfolk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPFORDRER: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes oppfordrer Erna Solberg til å gå i bresjen for å få bukt med det han kaller pirater som tømmer havet for ressurser og utnytter arbeidsfolk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Problemene forblir på havet, og der har det utviklet seg til å bli en gigantisk dumpingplass. De som driver med dette er bare opptatt av å finne steder i verden der de kan håve opp store verdier fra havet uten å bli kontrollert. Med bruk av slavekontrakter og lobbyister klarer de å gjøre seg selv rike, mens arbeidsfolkene og deres familier sulter.

Han mener statsminister Erna Solberg og den norske regjeringen bør gå i bresjen for å få bukt med problemene med pirater som tømmer havet for ressurser og utnytter arbeidsfolk.

- Her snakker vi om aktører med makt og penger. De har sine folk plassert rundt om i sentrale verv i politikken. Erna Solberg leder nå FNs havpanel som skal forsøke å få alle med på en bærekraftig utnyttelse av ressursene i havet. Der må hun våge å ta upopulære valg. Dette panelet må ikke bare være en arena for å komme inn i det gode selskap internasjonalt, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Etterlyser lovverk

Han etterlyser et lovverk som gjør det mulig å ta aktører som driver med slaveri om bord på sine skip, uansett hvor i verden det skjer.

- Mange vil jobbe i kulissene for å få stanset slike initiativ, men det må gjøres. Vi har god grunn for å påstå at det skjer mye grusomheter på havet, men det blir oversett. Myndighetene følger med på byggeplasser og det som skjer i kaiområdene, men ikke det som skjer på havet.

- I Norge liker vi å smykke oss med havområder som er fem ganger større enn landarealet vårt. Da må vi som hav- og fiskerinasjon ta dette på alvor. De useriøse aktørene ødelegger også for de aktørene som vil drive fangst på skikkelig vis når de selger til lavere priser. Dette må bekjempes.

Knag Fylkesnes vil ha kvoteregulering og krav til konsesjoner som blant annet regulerer arbeidskontrakter, lønn og HMS for arbeiderne. I tillegg vil han styrke tilsynsmyndighetene i Norge.

- Må styrke Kystvakta

- Jeg har snakket med folk i analyseenheten ved Vardø sjøtrafikksentral og i Kystvakta om dette. Kystvakta har kun et skip som skal dekke alt som skjer i nord, et område som er mye større enn hele Norge.

Han foreslår at Kystvakta styrkes med flere skip og helikopter slik at de kan bli istand til å drive mer aktiv kontroll med skip som de vet har en dårlig historie.