SV: ut med NATO i Afghanistan

Internasjonal fredsbevarende styrke med FN-mandat isteden, krever SV-landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV vil at en internasjonal fredsbevarende styrke med FN-mandat skal erstatte NATO i Afghanistan. Uttalelsen ble enstemmig vedtatt på landsmøtet i dag.

Forskjellige uttalelser ble klubbet igjennom på rekke og rad under avslutningen på landsmøtet, men forslaget om Afghanistan ble overraskende trukket tilbake av redaksjonskomiteen. For videre bearbeiding, ble det sagt.

Og i den versjonen som ble delt ut til landsmøtedelegatene en times tid senere, var et dissensforslag som i klare ordelag sa at SV vil ha NATO ut av Afghanistan, blitt fjernet fullstendig.
Ikke norsk politikk
Regjeringens offisielle politikk med hensyn til Afghanistan er en kombinasjon av militære operasjoner og sivil gjenoppbygging, med økende vekt på det humanitære aspektet. Landet er definert som NATOs primære innsatsområde i mange år framover, og det foreligger ingen planer om å trekke seg ut.

I uttalelsen fra SV heter det at militære styrker skal stabilisere landet og skape trygghet for befolkningen, ikke føre en ødeleggende angrepskrig som rammer sivilbefolkningen.

SV vil at Norge aktivt skal arbeide for at NATO endrer sin strategi i Afghanistan og slutter med sine offensive operasjoner i sør og øst. Partiet vil bidra til en økonomisk og humanitær gjenoppbygging som kan føre til en fredsprosess på afghanernes egne premisser.


Feilslått strategi
SV sier at NATOs militære offensiv i sør og øst er en del av den såkalte «krigen mot terror» og har hatt USAs strategiske interesser i fokus hele veien.

- Denne strategien er feilslått og farlig, og har bidratt til å undergrave den tillit og samarbeidsvilje som er avgjørende for fredelig utvikling. SV legger avgjørende vekt på at Norge ikke bidrar til denne strategien, heter det i landsmøtets uttalelse.

Partiet mener at sammenslåingen av ISAF, som har FN-mandat, og den amerikanske Operasjon Enduring Freedom har gitt en uheldig sammenblanding av defensive stabiliseringsoppdrag, NATOs opprinnelige oppgave, og den offensive krigføringen på jakt etter fiendtlige styrker i sør og øst.

SV understreker at kampen mot korrupsjon er viktig for å kunne bygge opp et uavhengig rettsvesen. Norge bør arbeide for et rettsoppgjør overfor krigsforbrytere i utlandet, sier landsmøtet.

(NTB).

 PÅ VEI TIL AFGHANISTAN:  Denne polske NATO-styrken marsjerer på flyplassen i Wroclaw før avreise til Afghanistan sist onsdag. De burde blitt hjemme og ha overlatt jobben til en internasjonal styrke i FN-regi, mener SVs landsmøte. Foto: AP/Scanpix.
PÅ VEI TIL AFGHANISTAN: Denne polske NATO-styrken marsjerer på flyplassen i Wroclaw før avreise til Afghanistan sist onsdag. De burde blitt hjemme og ha overlatt jobben til en internasjonal styrke i FN-regi, mener SVs landsmøte. Foto: AP/Scanpix. Vis mer