NYTT HOVEDKRAV: Enten han vil det eller ei, må Audun Lysbakken nå fronte et nytt hovedkrav for å gå i regjering med Ap. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NYTT HOVEDKRAV: Enten han vil det eller ei, må Audun Lysbakken nå fronte et nytt hovedkrav for å gå i regjering med Ap. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

SVs landsmøte

SV utvider kravlista til Arbeiderpartiet: Krever atomvåpenforbud for å gå i regjering

Forbudskrav kommer inn etter press fra landsmøtet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En enstemmig redaksjonskomité anbefaler landsmøtet i SV å utvide lista med hovedkrav foran eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

«Nedrustningen har stanset og de ni atomvåpenstatene utvikler nye atomvåpen. Norge må derfor innta en pådriverrolle i FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud, som også er i overensstemmelse med ikkespredningsavtalen», heter det i SVs femte hovedkrav.

Budskapet kommer etter nattas interne forhandlinger under partiets landsmøte. Partiets ledelse, med Audun Lysbakken i spissen, ønsket opprinnelig ikke å utvide kravlista fra fire til fem - men nå virker flertallet i partiet til å ha fått viljen sin.

- Konflikten går ikke på om vi er for eller mot atomvåpenforbud, men hva vi tror er riktig vei mot et slikt forbud. Jeg har fortsatt ikke helt lukka døra for å eventuelt legge på et femte krav, sa SV-nestleder Snorre Valen til Dagbladet i går.

Dermed får Jonas Gahr Støre tilsendt fem - ikke fire - krav som SV krever innfridd for å binde seg til forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet.

De fem kravene lyder:

  1. Kampen mot ulikhet og fattigdom: Solid økning i barnetrygden.

  2. Bekjempelse av klimaendringene: Ingen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen and Senja (LoVeSe). Aps kompromissløsning helt uaktuell.

  3. Flere lærere i skolen. Nasjonal lærernorm på skolenivå: maks 15 elever pr. lærer fra 1.–4. trinn maks 20 elever per lærer fra 5.–10. trinn.

  4. Velferdstjenester uten profitt: Forby utbytte fra drift av private barnehager, barnevern og asylmottak.

  5. Nedrustningen har stanset og de ni atomvåpenstatene utvikler nye atomvåpen. Norge må derfor innta en pådriverrolle i FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud.

Vestfold SV er blant fylkeslagene som har sendt inn endringsforslag til arbeidsprogrammet for perioden 2017 - 2021. Her krever fylkeslaget at SV løfter kampen for atomvåpenforbud opp til den endelige lista av ultimatum til Støre.

- I en tid med massiv opprustning, hvor Donald Trump sitter med fingeren på avtrekkeren, så er et nei til atomvåpen veldig viktig. Det hadde vært vanvittig om ikke Norge ble med FN i et slikt forbud. Derfor er det viktig at vi i SV nå bruker vår posisjon til å sette makt bak kravet, sier Olav Sannes Vika, leder i Vestfold SV til Dagbladet.

Også partiveteran Hallgeir Langeland støttet forslaget om å løfte atomvåpen opp til et hovedkrav.

- Det vil gjenopprette inntrykket av SV som et fredsparti, sa han til Dagbladet i går.