SV var bare 1805 stemmer fra stupet

Dagbladets beregninger viser hvor farlig nære SV var ved å havne under sperregrensa.

POLITISK SV-DRAMA: For SV og partileder Audun Lysbakken må tallenes tal i dag være skremmende lesning. SV var i går farlig nær ved å stupe under sperregrensa, ifølge Dagbladets beregninger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITISK SV-DRAMA: For SV og partileder Audun Lysbakken må tallenes tal i dag være skremmende lesning. SV var i går farlig nær ved å stupe under sperregrensa, ifølge Dagbladets beregninger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en politisk thriller for SV i går. Da de første tallene tikket inn, lå SV under sperregrensa med 3,9 prosent i oppslutning.

Politisk drama Først seint på kvelden så partileder Audun Lysbakken det magiske firetallet. Det var lenge også høyst usikkert om SV-ledelsens trio ville bli representert på Stortinget i det hele tatt. Til slutt kom partilederen og nestleder Bård Vegar Solhjell inn.

Nestleder Inga Marthe Thorkildsen røk ut av Stortinget.

Sjekk SVs resultater her.

I realiteten ble det et større politisk drama enn de fleste var klar over. Mange antok før valgdagsmålingene kom valgnatta at SV ville redde seg i land. Flere målinger hadde den siste uka vist at SV igjen lå trygt over firetall. Men SV har en historisk tendens til likevel å falle noe på selve valgdagen.

Det var akkurat det som skjedde.

1805 stemmer Dagbladet kan vise til beregninger ut fra dagens oppdaterte valgresultater, hvor nære det faktisk var før SV havnet under sperregrensa, og dermed nesten helt ut av Stortinget.

Tallenes tale er skremmende lesning for partiet.

Ifølge Dagbladets beregninger kom SV seg over grensa med en margin på bare 1 805 stemmer.

Totalt har 2 837 344 mennesker stemt ved året stortingsvalg. Det gir en valgdeltakelse på 77,9 prosent, noe som er en økning på 1,6 prosent sammenlignet med forrige stortingsvalg.

Av disse stemmene har SV fått 115 299. Det utgjør i prosent 4,06 prosent, noe som er blitt rundet opp til 4,1 prosent.

Nære på Hadde 95 velgere i hvert fylke som i går stemte SV, ombestemt seg og stemt på et annet parti, hadde SV i dag vært representert med bare Heikki Holmås fra Oslo på Stortinget.

- Det var nærmere på enn det har virket det siste døgnet, sier Dagbladets politiske kommentator Andreas Wiese, som også har gjort utregningene.

Wiese har lagt de offisielle valgresultatene til grunn for sine beregninger.