KAN BLI ARBEIdSLØS: Pole-danser Hege Grostad, dersom SV skulle få viljen sin. Her demonstrerer hun for stripping som en motreaksjon til tidligere forslag om å forby stripping. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
KAN BLI ARBEIdSLØS: Pole-danser Hege Grostad, dersom SV skulle få viljen sin. Her demonstrerer hun for stripping som en motreaksjon til tidligere forslag om å forby stripping. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

SV vedtok strippeforbud

Enstemmig vedtatt på SVs landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): SV vil ha forbud mot strippeklubber og det å jobbe som stripper.

Det er enstemmig vedtatt på landsmøtet i dag.

Det er første gang et politisk parti vedtar strippeforbud. Dagbladet brakte i dag nyheten om at hele SV-ledelsen, etter å ha tenkt seg om i noen runder, ønsket forbudet.

Begrunnelsen er menneskehandel og dårlige arbeidsforhold.

- Det er på mange måter en forlengelse av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester. Forbud mot stripping har lenge vært en kampsak i kvinnebevegelsen og er innført på Island, sier nestleder i SV og leder i redaksjonskomiteen, Bård Vegar Solhjell, til Dagbladet.

Frykter arbeidsforholdene
- Vi vet at strippeklubbene ofte har jenter fra fattige land. Lønna er ofte forbundet med hvor mye alkohol de klarer å selge til kundene sine og hvor mye de selv blir påspandert. Når du har høyt alkoholinntak, er det vanskeligere å sette grenser. Vi har en rapport fra KAST, et rådgivningssenter for menn, som viser at det foregår prostitusjon ved norske strippeklubber. Vi vet også at agenter som har ordnet strippere til Norge er siktet for hallikvirksomhet, sier Marthe Hammer, kvinnepolitisk leder i SV.

FRYKTER MENNESKEHANDEL:  Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FRYKTER MENNESKEHANDEL: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Hun har arbeidet lenge for strippeforbud. Allerede i 2011 fremmet hun, og flere andre rødgrønne kvinnepolitikere, forslaget.

- Ikke moralisme
I år var det et mindretall i landsstyret som fremmet strippeforbudet som en dissens til forslaget til arbeidsprogram. Mindretallet bestod av blant andre Andreas Halse fra Sosialistisk Ungdom, og stortingspolitiker Snorre Valen. Valen sier at saken for hans del ikke handler om moralisme.

- Jeg er ikke bekymret for de kvinnene som forteller at de er lykkelige som strippere, jeg er bekymret for de som fraktes inn i landet for å utnyttes av en industri, sier Valen.

TYDELIGST: Stortingspolitiker Lars Egeland hadde landsmøtets tydeligste protest. Han hoppet naken i hotellets basseng mot stripping - for naturlig nakenhet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
TYDELIGST: Stortingspolitiker Lars Egeland hadde landsmøtets tydeligste protest. Han hoppet naken i hotellets basseng mot stripping - for naturlig nakenhet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer