Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

SV vil avvikle au pair-ordningen og forby plastposer

Heikki Holmås uenig med landsmøtet: Ønsker ikke å avvikle ordningen. 

PLASTIKK OG BARNEPASS: SVs landsmøte vedtok søndag å arbeide for å avvikling au pair-ordningen, fordi partiet mener den legger til rette for sosial dumping. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PLASTIKK OG BARNEPASS: SVs landsmøte vedtok søndag å arbeide for å avvikling au pair-ordningen, fordi partiet mener den legger til rette for sosial dumping. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsmøtet i SV har søndag - med stort flertall - vedtatt å gå inn for å avvikle au pair-ordningen.

I det vedtatte punktet sier SV at partiet skal «arbeide for å avvikle au pair-ordningen i Norge». Begrunnelsen baserer seg på at ordningen, slik den fungerer i dag, medfører høy risiko for sosial dumping.

Dagbladet får opplyst at ingen i partiledelsen i SV har au pair.

Stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås ønsket å votere over forslaget, men innstillingen fra redaksjonskomiteen om å arbeide for å avskaffe ordningen ble vedtatt.

Holmås ønsket ikke å avskaffe ordningen.

- Jeg mener vi bør alliere oss med au pair-ene og heller sikre dem skikkelige rettigheter etter arbeidsmiljøloven og krav til minstelønn. Det er sånn vi gjør det når det er snakk om polske arbeidere, forklarer han til Dagbladet.

Han mener SV nå er i ferd med å gjøre Høyre til au pair-enes parti.

- Nå gjør vi det enkelt for Høyre å komme inn og si at de skal kjempe for bedre rettigheter for au pair-ene. Vi skyver saken framfor oss, og det synes jeg er dumt, sier den tidligere bistandsministeren.

Andre vedtak fra landsmøtet

SV har i dag også vedtatt å forby plastposer. Landsmøtet går også inn for å tillate eggdonasjon og avskaffe abortnemndene og sa nei til et forslag om å tilby tidlig ultralyd til alle.

Partiet vedtatt å reversere regjeringens politireform og gå inn for en avkriminalisering av besittelse av brukerdoser med narkotika.

Dette er SVs endelige krav til Arbeiderpartiet

Programkomiteen ønsket å gi Ap-leder Jonas Gahr Støre fire hovedkrav for å inngå forpliktende samarbeid etter valget i høst. Landsmøtet har bestemt å utvide listen til fem punkter.

  1. Ta kampen mot ulikhet og fattigdom ved å øke barnetrygden og en målretting mot fattige familier.
  2. Bekjempe farlige klimaendringer ved å gå fra olje til nullutslipp. Kutte klimagassutslippene med 3 millioner tonn i kommende stortingsperiode.
  3. Flere lærere. Maks 15 elever per lærer i 1. - 4. trinn, maks 20 elever per lærer i 5. - 10. trinn.
  4. Profittfri velferd.
  5. Støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media