Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV vil felle Hauglie - Ap og Sp i tenkeboksen

SV-leder Audun Lysbakken varsler mandag mistillit mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Sp og Ap vil vente med å bestemme seg.

ANSVAR: Partileder i SV, Audun Lysbakken, mener Anniken Hauglie er nødt til å ta sitt politiske ansvar og vil nå stille mistillitsforslag. Video: Øystein Sæthre Vis mer

SV går inn for mistillit til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Det varsler partiet i en pressemelding mandag formiddag, etter å ha avholdt et ekstraordinært gruppemøte om saken.

- SVs stortingsgruppe har bestemt at vi ikke lenger har tillit til arbeids og sosialministeren og kommer til å gå inn for et mistillitsforslag i Stortinget når kontrollkomiteeen avslutter sitt arbeid med saken, sier SV-leder Audun Lysbakken på en pressekonferanse mandag formiddag.

Det er det særlig to viktige grunner til, sier han.

- Det ene er at høringen og vårt arbeid i månedsvis har avdekket av departementet både kunne og burde varslet tidligere. I alle fall i desember 2018 hadde departementet den kunnskapen som skulle til for å klare det, sier Lysbakken, og viser til at tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch sist uke gikk langt i å antyde at flere urettmessig dommer kunne vært unngått hvis han hadde fått beskjed tidligere.

- Forskjell på politisk og personlig ansvar

- I tillegg er det sånn at mange vanlige mennesker har blitt hardt ramma i denne saken. Da kan det ikke være ansvarsfrihet på toppen, sier han.

Overfor Dagbladet utdyper SV-lederen, som selv måtte gå av som statsråd i den såkalte «jenteforsvarssaken» i den rødgrønne regjeringsperioden.

- Vi må ikke få en kultur for politisk ansvarsfrihet i Norge. Det er sånn at selv om du som statsråd ikke har gjort en stor feil personlig, er du politisk ansvarlig for de feilene som skjer på din vakt. Denne skandalen er så stor at vi ikke kan ende med en situasjon hvor ingen tar ansvar.

Avviser at SV gjør som Rødt

Han avviser at SV nå gjør som Rødt - og går inn for mistillit på for tidlig, og på for svakt grunnlag, slik de andre partiene mente da Rødt stilte mistillit mot Hauglie i fjor høst.

Ap og Sp opplyser til Dagbladet at de vil vente med å konkludere i spørsmålet.

SV går altså ut med sin konklusjon allerede i dag.

- Jeg regner med at Ap og Sp også vil konkludere ganske snart, og det er helt vanlig i slike saker at partier offentliggjør sine standpunkt også noe før innstillinga er ferdig, så det er ikke noe unormalt med at vi gjør det på den måten, sier Lysbakken.

Ap og Sp venter

- Vi følger arbeidet i komiteen, og gjør dette på vanlig måte, som vi synes er mest ryddig, sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) i kontroll og konstitusjonskomiteen til Dagbladet.

Ap vil altså ikke vil konkludere offentlig i spørsmålet om mistillit til Hauglie før Stortinget er ferdig med den påstartede granskningen, og kontroll- og konstitusjonskomiteen leverer sin innstilling i saken. Det er uklart hvor lang tid det vil ta.

- Vi skal ha møte i komiteen i morgen, og det kommer litt an på hva posisjonen her ønsker seg. Jeg er egentlig innstilt på å gjøre dette ganske raskt, men vil gjerne ha enighet om hvordan vi legger opp prosessen videre, sier Hansen.

Bestemmer seg onsdag

Hun vil ikke gi noe signal på hva Ap mener om spørsmålet.

- Jeg har vært tydelig hele tiden på at dette er en alvorlig sak, men er nøye på prosessen, sier Hansen.

Sp opplyser at de vil ta stilling til spørsmålet om mistillit til Hauglie på sitt gruppemøte onsdag.

- Det er en meget alvorlig situasjon hvor folk er satt i fengsel på Hauglies vakt. Vi vil behandle dette på gruppemøtet nå, så får vi se hvor vi går videre derfra, men vi kommer ikke til å avvente å ta stilling til ansvarsforholdet før granskningskommisjonen er klar, sier Sps stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Det er uklart om Sp vil gjøre som Ap - og avvente med å konkludere i spørsmålet til komiteens granskning er avsluttet - da det er uklart hvor lang tid det vil ta.