SV vil fortsatt forby stripping

Selv om rapporten Audun Lysbakken bestilte, knuser mytene om prostitusjon, menneskehandel og ressursvake strippere.

- HAR DET BRA I NORGE: Luna (24) er fra Frankrike. Hun sier til Dagbladet at strippere har det bra i Norge. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- HAR DET BRA I NORGE: Luna (24) er fra Frankrike. Hun sier til Dagbladet at strippere har det bra i Norge. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag gir Fafo ut rapporten «Organisering, vilkår og hverdag i norske stripperklubber» - en rapport som langt på vei knuser mytene om strippejentene (Obs! Krever innlogging).

Fafo
fant ingen tegn til menneskehandel eller prostitusjon, og stripperne som Fafo-forskerne snakket med, framsto som «svært ressursterke og i stand til å sette seg inn i sine muligheter og til å beskytte sine interesser».

- Kvinner som arbeider som strippere, er faktisk mer enn «fattige, forsvarsløse jenter uten valgmuligheter», slik den offentlige debatten ofte beskriver dem som, heter det i den ferske rapporten.  

Det var SV-leder Audun Lysbakken som bestilte rapporten, som likestillingsminister. Men han og resten av SV så ingen grunn til å vente på at den var klar før partiet i mars programfestet at strippeklubber bør forbys.      

- Bør tenke seg om - Erfaringer fra Island og eksempler i norsk media viser at bransjen kan føre med seg prostitusjonspress og menneskehandel hvis den får lov til å vokse. Jeg ser fram til Fafo-rapporten, det er en grunn til at jeg bestilte den. Jeg vet ikke hva som står i den. Men jeg mener at vi vet nok til å ta et verdivalg. Dette er ikke en business vi trenger, sa Lysbakken til Dagbladet da.

Fafo-forsker May-Len Skilbrei mener SV og andre som har ønsket å forby stripping begrunnet med menneskehandle og prostitusjon, nå bør tenke seg om: 

- Det er viktig at politikere ikke binder seg til prinsipper. Hvis det dukker opp ny kunnskap, kan det hende man må ombestemme seg eller velge å ikke prioritere en sak. Vi er ikke bekymret etter denne studien. Strippebransjen er en liten bransje i Norge. Den er ikke voksende, og det er ingen dramatiske endringer på gang, sier hun til Dagbladet.

- Vil fremdeles forby stripping Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen, som også ledet SVs programkomité, mener at Fafo-rapporten ikke rokker ved landsmøtevedtaket. Hun viser til at SVs ønske om å forby stripping bunner i mer enn frykten for menneskehandel og prostitusjon.

BESTILTE RAPPORTEN: I oktober 2011, få måneder før han gikk av som barne- og likestillingsminister, bestilte SV-leder Audun Lysbakken en forskningsrapport om norsk strippebransje. SV mente at de ikke trengte å vente på rapporten før de gikk inn for å forby stripping. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BESTILTE RAPPORTEN: I oktober 2011, få måneder før han gikk av som barne- og likestillingsminister, bestilte SV-leder Audun Lysbakken en forskningsrapport om norsk strippebransje. SV mente at de ikke trengte å vente på rapporten før de gikk inn for å forby stripping. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Bakgrunnen for vedtaket er også frykt for også andre typer utnytting av kvinner. Vi mener stripping bidrar til en negativ objektivisering av kvinner, og frykter at stripping vil bidra til å flytte grensene for hva som er akseptabelt og på den måten ha en negativ effekt på likestillingen generelt, sier hun til Dagbladet.

Thorkildsen forteller at SVs forbud kom i stand etter et initiativ fra en samlet kvinnebevgelse, og at synet deles av Arbeiderpartiets kvinnenettverk og Senterpartiet kvinneorganisasjon Senterkvinnene.

- Først og fremst er jeg veldig glad for at Fafo ikke har funnet spor etter menneskehandler eller prostitusjon i strippeklubbene. Vi har sett andre rapporter fra annet hold tidligere som har vist noe annet.

Vil ha mer kunnskap Men likestillingsministeren vil ha mer kunnskap på bordet. Hun viser til at Fafo-rapporten peker på flere utfordrende sider ved bransjen, blant annet faren for at stripperne utvikler alkoholisme.

VIL FORTSATT FORBY: Fafo-rapporten rokker ikke ved SVs landsmøtevedtak om å forby stripping, mener likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: jacques Hvistendahl
VIL FORTSATT FORBY: Fafo-rapporten rokker ikke ved SVs landsmøtevedtak om å forby stripping, mener likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er mange grunner til å ta denne bransjen på alvor. Blant annet er mange av stripperne utenlandske jenter, som vil kunne være sårbare om de ikke kan språket i samfunnet de opererer i, sier Thorkildsen.