Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV vil fortsette med Rødt i Oslo

MDG har invitert Venstre til samtaler om byrådssamarbeid, men SV vil fortsette samarbeidet med Rødt. Rødt tror velgerne kan oppleve at MDG «ikke var til å stole på».

HVEM BLIR MED PÅ TUREN?: Ap, SV og MDG kan danne flertall både med Rødt og Venstre. Her fra anseringen av nye klimastrategi tidligerer i år. Med byrådsleder Raymond Johansen i midten, Lan Marie Berg (MDG) forran og Inga Marte Thorkildsen (SV) bakerst. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix
HVEM BLIR MED PÅ TUREN?: Ap, SV og MDG kan danne flertall både med Rødt og Venstre. Her fra anseringen av nye klimastrategi tidligerer i år. Med byrådsleder Raymond Johansen i midten, Lan Marie Berg (MDG) forran og Inga Marte Thorkildsen (SV) bakerst. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix Vis mer

I fire år har byrådet i Oslo, som består av Ap, MDG og SV, hatt en skriftlig samarbeidsavtale med Rødt. Det har sikret at de får flertall for sine budsjetter.

I helga meldte Aftenposten at MDG Oslo har invitert Venstre til samtale om byrådssamarbeid i Oslo.

Det skjedde etter at leder i Venstre Hallstein Bjercke åpnet for at partiet kan skifte side i politikken i et intervju med DN. Rødt og Venstre har begge fire mandater, og det rødgrønne byrådet har derfor mulighet til å danne flertall med begge alternativene.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Vil fortsette med Rødt

SV ønsker imidlertid å fortsette samarbeidet med Rødt.

- Vi har samarbeidet godt med Rødt i denne perioden og ønsker å fortsette med det, skriver gruppeleder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll i en SMS.

Arbeiderpartiet, som til tross for tilbakegangen er byrådets største parti, med tolv mandater, har ikke svart på hvordan de stiller seg til spørsmålet.

MDG har vokst siden forrige valg, og har i dag ni mandater i Oslo, mot SVs seks.

- Merkelig at de går til Venstre

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud minner om at de har jobbet sammen med MDG i fire år og sikret dem flertall for politikken.

- Da er det merkelig at de går til Venstre. Jeg tror velgerne er litt overrasket over dette. De har vært tydelige på at de vil ha et fortsatt rødgrønt styre i Oslo, sier Evenrud til Dagbladet.

- Det er greit nok, men det er klart at folk her i byen ikke har stemt fram et borgerlig MDG og heller ikke et blokkuavhengig MDG. Nå har man brukt fire år på å rydde opp etter de borgerlige. Det er den veien vi vil gå, sier hun.

- Oppleves det som illojalt at MDG har kontaktet Venstre?

- Ikke for vår del. Vi er tydelig plassert ute på venstresiden. Vi kunne aldri inngått et samarbeid med borgerlig side, men MDG står fritt til å velge, samme hva de har sagt i valgkampen. Men det er litt spesielt når de i valgkampen var ute og sa at det var Rødt som ikke var til å stole på. Velgerne kan oppleve at det var MDG som ikke var til å stole på, mener hun.

Lite sannsynlig

Hun mener det er mange spørsmål der Venstre står på helt motsatt side av venstresiden, som privatisering, profitt i velferden og arbeidsliv.

- Jeg vil tro at arbeiderbevegelsen reagerer på det, jeg tror det er lite sannsynlig med et byråd med Ap, SV, MDG og Venstre, sier hun. Per nå tenker jeg at dette sannsynligvis ikke fører fram.

I vår var det bare med nød og neppe at byrådet og Rødt ble enige om budsjett. Ifølge Aftenposten har dette vært til irritasjon for MDG som måtte kutte i millioner til midler til miljøvennlige jobbreiser, blant annet.

- Den siste runden ble kanskje opplevd som litt tung for MDG, men for oss andre var det en uproblematisk budsjettsituasjon. Slik er det i politikken, en står på for sine saker. Jeg opplevde det som at MDG synes det var dårlig gjort av Rødt å ikke være enige med dem. Tror de det blir lettere med Venstre er det bare å ønske lykke til, sier Evenrud.

Leder i MDG Oslo, Einar Wilhelmsen har ikke svart på Dagbladets henvendelser i dag.

Villig til å gå lenger

Evenrud mener Rødt er villig til å gå lenger enn Venstre i flere viktige spørsmål og peker på å stoppe E 18 Vestkorridoren som et eksempel.

- Vi fikk også forhandlet inn at barn opp til seks år skal reise gratis med kollektivt, noe MDG ikke hadde fått inn i budsjettet, men som vi vant gjennom med, minner hun om.

Forhandlingene om et nytt byråd i Oslo skal starte opp mot slutten av kommende uke.

Eivor Evenrud har følgende å si om hvilke krav de vil fremme i forhandlingene.

- Velgerne vil kjenne igjen Rødt. Vi vil bruke forhandlingene på å fremme Rødt-politiikk. Men vi har sikret flertall for miljøsatsingene som har vært de siste årene, i sju runder med budsjettforhandlinger

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling