SV vil gi eldre «klippekort» på hjemmehjelp

- Dette som er reell frihet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

VIL GI FRIHET TIL DE ELDRE: Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV
VIL GI FRIHET TIL DE ELDRE: Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ideen er hentet fra København, som denne måneden gir eldre med de største hjelpebehovene et «klippekort» med en halvtime ekstra hjemmepleie i uken.

Halvtimen kan kan spares opp til maksimalt tre timer, og kan fritt brukes på nær sagt hva som helst.

- Etter at de innførte dette i København, har de fått fantastisk respons fra de eldre. Dette gjør blant annet at gamle som ellers ikke har mulighet til det, kan besøke kirkegården og stelle med gravene til sine kjære. De får mulighet til å gå i butikken eller besøke banken, som mange ønsker. Det betyr også de som bare ønsker en hånd i holde i noen timer, får det, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

310 millioner kroner SV ønsker å gi tilsvarende «klippekort» til landets 24 000 eldre og andre med omfattende bistandsbehov. Det vil koste 310 millioner kroner i året, ifølge anslag partiet selv har gjort.

Den regningen vil partiet sende til staten, gjennom å sette av en pott av statlige midler som kommunene kan søke på, går det fram av forslaget partiet vil fremme i Stortinget. 

- Det er prisen om alle de som i dag har størst behov for hjemmehjelp får tilgang til tilbudet. Det mener jeg er en beskjeden kostnad, sier Lysbakken.  Tillitsreform SV-lederen vil dessuten ha en slutt på det han omtaler som «dagenes stoppeklokkeomsorg», og erstatte den med en tillitsreform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer