SV vil gi eldre «klippekort» på hjemmehjelp

- Dette som er reell frihet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

<strong>VIL GI FRIHET TIL DE ELDRE:</strong> Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV
VIL GI FRIHET TIL DE ELDRE: Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ideen er hentet fra København, som denne måneden gir eldre med de største hjelpebehovene et «klippekort» med en halvtime ekstra hjemmepleie i uken.

Halvtimen kan kan spares opp til maksimalt tre timer, og kan fritt brukes på nær sagt hva som helst.

- Etter at de innførte dette i København, har de fått fantastisk respons fra de eldre. Dette gjør blant annet at gamle som ellers ikke har mulighet til det, kan besøke kirkegården og stelle med gravene til sine kjære. De får mulighet til å gå i butikken eller besøke banken, som mange ønsker. Det betyr også de som bare ønsker en hånd i holde i noen timer, får det, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

310 millioner kroner SV ønsker å gi tilsvarende «klippekort» til landets 24 000 eldre og andre med omfattende bistandsbehov. Det vil koste 310 millioner kroner i året, ifølge anslag partiet selv har gjort.

Den regningen vil partiet sende til staten, gjennom å sette av en pott av statlige midler som kommunene kan søke på, går det fram av forslaget partiet vil fremme i Stortinget. 

- Det er prisen om alle de som i dag har størst behov for hjemmehjelp får tilgang til tilbudet. Det mener jeg er en beskjeden kostnad, sier Lysbakken.
 
Tillitsreform SV-lederen vil dessuten ha en slutt på det han omtaler som «dagenes stoppeklokkeomsorg», og erstatte den med en tillitsreform.

LES OGSÅ: Mistillitens pris

- Oslo SV vil fremme forslag i bystyret om å fjerne detaljreguleringen av hjemmehjelpenes arbeidsdag. Og dersom det faller, vil vi arbeide for å  innføre det i de bydelene der SV har makt, som er ganske mange, sier Lysbakken, som gjør det klart at ambisjonen på sikt er et nasjonalt «stoppeklokke-stopp».

SV mener dagens system bygger på mistillit til de ansatte og fratar de eldre makt over egen hverdag. Derfor vil partiet avskaffe unødvendig markeds- og målstyring og overdreven kontroll og rapportering i velferd og skole, forklarer Lysbakken.

<strong>INSPIRERT AV DANMARK:</strong> Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV
INSPIRERT AV DANMARK: Her er SV-leder Audun Lysbakken på besøk i Køenhavn, der omsorgsbyråd Ninni Thomsen fra SVs danske søsterparti SF har innført klippekort for pleietrengende eldre. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV Vis mer

Målet er å redusere byråkratiet og gi mer tid til pasienter, pleietrengende, elever og barn.

- Dagens system, der hjemmepleieren detaljstyres fra minutt til minutt, vil vi erstatte med større tillit til fagligheten og dyktigheten til de ansatte, slik at de får større frihet til å disponere sin egen arbeidsdag. Dersom Herr Hansen har en god dag, skal hjemmepleieren kunne bruke litt lenger tid hos Fru Olsen, om hun har det vanskelig, sier Lysbakken.  

- Tillitsreformen er vårt alternativ til konkurranseutsetting. Høyresidas konkurranseutsetting og «frie brukervalg» medfører bare at de eldre kan velge hva slags logo som skal stå på jakka til de som gjennomfører stoppeklokkeomsorgen, om det skal være et offentlig eller et privat selskap. De som kommer på døra, har uansett med seg et minuttskjema de må forholde seg til. Det som betyr noe, er friheten til å velge mellom ulike tilbud, fortsetter han.

- Men man kan vel pålegge private tilbydere å tilby «klippekort» også, det må ikke være et alternativ til konkurranseutsetting? 

- Jo, men poenget er at privatisering og konkurranseutsetting er et blindspor dersom man ønsker mer frihet. Det gjøres best gjennom å organisere den offentlige velferden smartere og bedre enn i dag. Det vi vil diskutere er hvordan skape en bedre eldreomsorg. 

<strong>DANSK KLIPPEKORT:</strong> Her er det danske «klippekortet», som egentlig er en brosjyre som forkalrer ordningen. SV-leder Audun Lysbakken forklarer at heller ikke forslaget i SV baserer seg på et faktisk, fysisk klippekort. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV
DANSK KLIPPEKORT: Her er det danske «klippekortet», som egentlig er en brosjyre som forkalrer ordningen. SV-leder Audun Lysbakken forklarer at heller ikke forslaget i SV baserer seg på et faktisk, fysisk klippekort. Foto: Vilde Bilx Huseby / SV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer