FOLKEKVOTE: SV mener at alle som bor langs norskekysten skal ha rett til å leve som fisker. Her er SV-leder Audun Lysbakken fotografert på velgerfiske i Lofoten.  Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
FOLKEKVOTE: SV mener at alle som bor langs norskekysten skal ha rett til å leve som fisker. Her er SV-leder Audun Lysbakken fotografert på velgerfiske i Lofoten. Foto Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

SV vil gi fiskerettigheter til alle som bor langs norskekysten

Vil ta fiskekvoter fra de årlige forhandlingene med EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV mener det er på høy tid med et skikkelig skippertak for å sikre at retten til å eie og tjene penger på Norges fiskeformue ikke havner i feil hender. Partiet ønsker derfor å rettighetsfeste kystfolkets adgang til å leve av fiske, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

- Vi ønsker å gi kystfolket tilbake sin hevdvunne rett til å fiske. Bor du langs kysten, skal du ikke være avhengig av å måtte kjøpe deg inn for å leve som fisker. Og så lenge du bor på kysten, skal den retten følge deg fra du er født til du går i graven. Og den skal ikke kunne selges videre, sier han.

- Kroken på døra I Solberg-regjeringens politiske plattform åpnes det for oppmyking i loven som anses å være fiskernes grunnlov - deltakerloven. Den gir i dag - med noen unntak - enerett til aktive fiskere å eie fiskebåter som har adgang  til å drive med ervervsmessig fiske og fangst.

I desember mottok imidlertid fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) konklusjonen til det regjeringsoppnevnte Sjømatindustriutvalget: skrot deltakterloven og la sjømatindustrien eie fiskekvoter! Forslaget har skapt bølger langs kysten. De argeste kritikerne mener det er lagt opp til et storstilt ran av Kyst-Norge. Men Aspaker har ennå ikke konkludert. Rapporten er ute på høring, med forlenget frist til 30. april.

Stortingets nest minste parti vil uansett forsøke å få med seg de andre partiene på en fiskeripolitikk i helt motsatt retning.

- Hvis innstillingen til Sjømatindustriutvalget går gjennom, vil det være kroken på døra for lokalsamfunn som eksisterer som følge av det ressursgrunnlaget som fisken gir. Dette inkluderer fiskevær som har eksistert i over tusen år sier Fylkesnes, som representerer Troms på Stortinget.

- For mange som vokser opp langs kysten er det ikke en mulighet å starte en karriere på havet. Det koster for mye å kjøpe en båt med kvote.

- Vil ta fra EU SV ønsker å bøte på dette med å gi mindre kvoter til EU i de årlige kvoteforhandlingene og gi fiskerettighetene til kystfolket:

- I dag er det sånn at alle kan fiske i det som kalles åpen gruppe. Men det er så begrenset hvor mye du kan fiske at ingen kan leve av det, så det er i hovedsak pensjonister og småfiskere som benytter seg av denne adgangen. I tillegg er det sånn at man i samiske regioner kan få et tillegg på 6-12 tonn i året. Vi ønsker å utvide dette tillegget vesentlig, og la det gjelde hele kystfolket. Og fisken må leveres fersk, sier Fylkesnes.

SV ønsker på denne måten å øke kvotene i åpen gruppe, som varierer fra år til år, med over 50 prosent.

På spørsmål om forslagets mulighet til å bli realisert politikk, svarer Fylkesnes:

- Hovedbarrieren er at norske myndigheter, med Høyre i førersetet, ikke har lyst til å gjøre åpen gruppe særlig lukrativ: Den skal være forbeholdt pensjonister og småfiskere. De ønsker den kapitaldannelsen som kjøp og salg av kvoter representerer, fordi de mener det fører med seg kapital og dermed investeringer, sier han og legger til:

- Men høyresidas politikk tar utgangspunkt i børs. Vi ønsker å utvikle en fiskeripolitikk som tar utgangspunkt i kysten, sånn at ungdom kan skaffe seg en båt, komme seg til sjøs og leve et godt liv som fisker. 

VIL TA FRA EU: Torgeir Knag Fylkesnes, som reprsenterer Troms på Stortinget, vil gi færre fiskerettigheter fra EU og mer til kystfolket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL TA FRA EU: Torgeir Knag Fylkesnes, som reprsenterer Troms på Stortinget, vil gi færre fiskerettigheter fra EU og mer til kystfolket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer