SV vil gi mer til kommunene

SV vil stramme inn statsbudsjettet med 4,5 milliarder kroner mindre enn regjeringen. Disse milliardene skal komme kommuneøkonomien til gode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen sier at deres alternative budsjett inneholder mange av sentrumspartienes gamle hjertesaker. Hun stiller spørsmålet om hvor mye Høyre- og Fremskrittspartipolitikk Senterpartiet tåler.

- Vi ønsker en ny regjering. Nå har Høyre og Fremskrittspartiet for stor makt, sa hun da partiledelsen presenterte sitt alternative budsjett mandag.

Halvorsen og finanspolitisk talsmann Øystein Djupedal vedgår at deres budsjettalternativ har små muligheter i dagens situasjon. De mener SV vil ha større gjennomslag overfor en Arbeiderparti-regjering.

Sentrumspartiene

Kristin Halvorsen appellerer til sentrumspartiene om å «komme seg ut av lomma til Carl I. Hagen».

- Vi holder fram et alternativ som sentrumspartiene kjenner seg godt igjen i. Det er deres eget tidligere politiske alternativ som kunne vært gjennomført hvis de hadde søkt andre allianser. Økte egenandeler og dårligere sykelønnsordning for lavtlønte, slik regjeringen foreslår, det svir for Senterpartiet, sier hun.

SV mener det ikke er behov for så stor innstramning som regjeringen legger opp til, fordi dette kan føre til økt arbeidsledighet. Partiet mener kommuneøkonomien er blitt kraftig svekket blant annet på grunn av det gode lønnsoppgjøret og det økte rentenivået. Dette fører til store nedskjæringer på områder som utdanning og omsorg.

Partiet vil øke overføringene til kommunene for å prioritere disse områdene. I stedet vil partiet stramme inn på det private forbruket.

Skole, skatt og olje

SV vil øke tallet på barnehageplasser i forhold til regjeringens forslag, og tar opp igjen ett av punktene i Voksenåsen-erklæring om å senke maksimalt elevtall i ungdomsskolen fra 30 til 28 elever.

Stipendandelen i studiefinansieringen vil SV trappe opp til 32 prosent, og partiet vil at lånekasserenta skal være på maksimalt 4,8 prosent.

(NTB)