SV vil ha ekstern politikommisjon

Nicholas Wilkinson (SV) håper å samle Stortinget om å nedsette en bredt sammensatt kommisjon som skal undersøke omfanget av politiets maktbruk i mindre narkotikasaker.

ULOVLIG: Politiet har ikke anledning til å ransake mobil og bolig og avtvinge urin/blodprøve i saker der de bare mistenker narkotika til eget bruk, har Riksadvokaten slått fast. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ULOVLIG: Politiet har ikke anledning til å ransake mobil og bolig og avtvinge urin/blodprøve i saker der de bare mistenker narkotika til eget bruk, har Riksadvokaten slått fast. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Det holder ikke at politiet selv undersøker dette. Vi har allerede sett at en statsadvokat har sagt at dette ikke vil endre praksisen i politiet. Riksadvokaten har sagt veldig tydelig at politiet ikke kan ransake mobil, bolig og foreta tvungen urin/blod-prøve i saker som handler om narkotika til eget bruk. Når det er krangling innad i systemet, må vi ha en stor nasjonal kommisjon med folk som også har folk utenfor justissektoren, sier SV-Wilkinson i Stortingets helse- og omsorgskomité.

- Justissektoren kan ikke bare kontrollere seg selv når vi ser at det har vært foretatt så mange maktovergrep.

KALTE INN MÆLAND: Nicholas Wilkinson (SV) kalte i dag inn justisminister Monica Mæland til Stortinget for å svare på politiets praksis. Foto: Vidar Ruud / NTB
KALTE INN MÆLAND: Nicholas Wilkinson (SV) kalte i dag inn justisminister Monica Mæland til Stortinget for å svare på politiets praksis. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Riksadvokaten har bedt statsadvokatene og politiet om å undersøke om omfanget av ulovlige ransakinger med frist til 1. oktober.

Men SV ønsker at Stortinget også nedsetter en kommisjon som er bredt sammensatt.

Debatten har rast de siste ukene etter at Riksadvokaten i Dagbladet varslet at han ville komme med en klargjøring av hvilke straffeprosessuelle virkemidler politiet har tilgang til i mindre narkotikasaker.

Politikommisjon

Da klargjøringen kom mener mange - inkludert Wilkinson - at vi står overfor en politiskandale.

- Vi har et mål om å få en politikommisjon som vi håper å få støtte for i behandlingen av rusreformen. Det er en vei for å hjelpe mange av disse personene. Dette ser ut som en stor politiskandale, sier Wilkinson, og fortsetter:

- Jeg ble sjokkert og kjempebekymret under høringen om rusreformen her i Stortinget. Flere i politiet sa at de ville miste mulighet til å ransake mobil og bolig og miste tilgangen til urin/blod-prøver i saker som handler om brukerdoser. Men det er ulovlig i dag! Riksadvokaten har vært klar på at det ikke er lovlig. Da snakker vi om en systemsvikt og potensielt et stort problem i hele systemet, sier Wilkinson.

- Villedende

Statsadvokaten Wilkinson viser til ovenfor er Geir Evanger. Han avviste overfor Rett24 at det er snakk om noen politiskandale.

- Jeg ønsker å presisere at det at politiet i en konkret situasjon, etter det som svært ofte vil være skjønnsmessige vurderinger, gjør feil, ikke danner grunnlag for å hevde at en hel yrkesgruppe driver med omfattende overgrep mot personer mistenkt for bruk av narkotika.

- Riksadvokaten har jo da også slått fast et det ikke er grunnlag for å trekke den slutning at det foreligger grov systemsvikt, eller utstrakt feilpraktisering av reglene på området. Uttrykk som «politiskandale» eller liknende, er betegnelser som ikke treffer i det hele tatt, og er egnet til å villede leserne, uttalte Evanger til Rett24.

Wilkinson mener Evangers uttalelse nettopp er en grunn for å få nedsatt en kommisjon uavhengig av justissektoren.

- Riksadvokaten har aldri sagt at det ikke er systemsvikt. Vi har ikke kunnskap om det siden vi ikke har hatt en kommisjon og Riksadvokaten venter på svar fra politiregionene. Det er bekymringsverdig at Evanger bruker å vaske sine hender før det har kommet beskjed og kunnskap om hva som har skjedd, sier Wilkinson.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer