SV vil ha ekstern politikommisjon

Nicholas Wilkinson (SV) håper å samle Stortinget om å nedsette en bredt sammensatt kommisjon som skal undersøke omfanget av politiets maktbruk i mindre narkotikasaker.

ULOVLIG: Politiet har ikke anledning til å ransake mobil og bolig og avtvinge urin/blodprøve i saker der de bare mistenker narkotika til eget bruk, har Riksadvokaten slått fast. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ULOVLIG: Politiet har ikke anledning til å ransake mobil og bolig og avtvinge urin/blodprøve i saker der de bare mistenker narkotika til eget bruk, har Riksadvokaten slått fast. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det holder ikke at politiet selv undersøker dette. Vi har allerede sett at en statsadvokat har sagt at dette ikke vil endre praksisen i politiet. Riksadvokaten har sagt veldig tydelig at politiet ikke kan ransake mobil, bolig og foreta tvungen urin/blod-prøve i saker som handler om narkotika til eget bruk. Når det er krangling innad i systemet, må vi ha en stor nasjonal kommisjon med folk som også har folk utenfor justissektoren, sier SV-Wilkinson i Stortingets helse- og omsorgskomité.

- Justissektoren kan ikke bare kontrollere seg selv når vi ser at det har vært foretatt så mange maktovergrep.

Riksadvokaten har bedt statsadvokatene og politiet om å undersøke om omfanget av ulovlige ransakinger med frist til 1. oktober.

Men SV ønsker at Stortinget også nedsetter en kommisjon som er bredt sammensatt.

Debatten har rast de siste ukene etter at Riksadvokaten i Dagbladet varslet at han ville komme med en klargjøring av hvilke straffeprosessuelle virkemidler politiet har tilgang til i mindre narkotikasaker.

Politikommisjon

Da klargjøringen kom mener mange - inkludert Wilkinson - at vi står overfor en politiskandale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer