SV vil ha folkeavstemning om monarkiets framtid

SV-leder Kristin Halvorsen ønsker en folkeavstemning om monarkiets framtid i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til våren skal Stortinget behandle et grunnlovsforslag fra SV om overgang til republikk. Sist gang Stortinget behandlet forslaget fra SV var for åtte år siden. Den gang ble det nedstemt uten særlig debatt, skriver VG.

- At dette er et spørsmål for folkeavstemning, er åpenbart, men jeg tror ikke det blir aktuelt før det er et flertall på Stortinget for å endre statsform, sier Kristin Halvorsen.

Håper på debatt

En fersk undersøkelse som er gjennomført i den svenske Riksdagen, viser at det svenske kongehuset står svakt. Et flertall av parlamentarikerne svarte at de foretrekker republikk framfor monarki.

Hvordan norske stortingsrepresentanter stiller seg til spørsmålet om Norge i framtida skal være republikk eller monarki, er ukjent, men Halvorsen håper det blir en grundig og bred debatt om statsformen når SVs grunnlovsforslag skal behandles til våren. Partiets argument mot monarkiet er at det er galt at det fremste tillitsvervet i et demokrati skal gå i arv og ikke bli tildelt etter valg.

Åpner for folkeavstemning

Kjell Engebretsen, Arbeiderpartiets mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, tror Halvorsen får oppfylt ønsket om debatt.

- Jeg ser ikke bort fra at det denne gangen vil komme flere opp på talerstolen enn ved tidligere behandlinger, sier han.

Engebretsen åpner for at spørsmålet om monarkiets framtid i Norge kan bli flyttet ut av Stortinget.

- Hvis det blir en bred debatt rundt dette, så kan folkeavstemning være en måte å få avgjort dette på, sier han, men gir uttrykk for at han likevel ikke tror folket vil avsette kong Harald.

(NTB)