VIL IKKE KOMMENTERE: Men Bård Vegar Solhjell avkrefter ikke opplysningene om at SV vil høyne skattene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: Men Bård Vegar Solhjell avkrefter ikke opplysningene om at SV vil høyne skattene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

SV vil ha høyere skatter

For å finansiere en vanskelig budsjettsituasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

SV ønsker å gå bort fra regjeringens løfte om ikke å heve det samlede skattenivået, sier kilder i partiet til Dagens Næringsliv.

Skattenivået kan bli et sentralt tema når regjeringen samler seg til budsjettkonferanse på Thorbjørnrud på Jevnaker søndag. SV kommer nemlig til å utfordre Arbeiderpartiet på det samlede skattenivået, skriver Dagens Næringsliv med henvisning til «sentrale SV-kilder».

SV ønsker ifølge kildene økt skatt for å finansiere en vanskelig budsjettsituasjon.

Regjeringen gikk til valg i 2005 på at det samlede skatte- og avgiftsnivået her i landet ikke skulle økes ut over 2004-nivå. Løftet ble gjentatt i 2009, og deretter nedfelt i Soria Moria-erklæringen for inneværende periode.

Men i SV mener mange nå at det vil være politisk utålelig dersom regningen etter finanskrisen og rederienes skatteseier på 13 milliarder kroner skal betales gjennom for eksempel kutt i velferdsordninger eller dårligere kommuneøkonomi.

Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV kommenterer ikke opplysningene, men sier at han ikke vil utelukke noen ting.

Budsjettkonferansen legger hovedlinjene for statsbudsjettet for 2011. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har allerede varslet at bruken av oljepenger må reduseres, i tråd med det handlingsregelen legger opp til.(NTB)