ØNSKET:   Audun Lysbakken pekes ut som favoritt til å overta ledervervet fra Kristin Halvorsen. Selv sier han at han må tenke seg om. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ØNSKET: Audun Lysbakken pekes ut som favoritt til å overta ledervervet fra Kristin Halvorsen. Selv sier han at han må tenke seg om. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

SV vil ha Lysbakken - men vil han ha jobben?

SV må velge ny leder, og flere peker i retning av Audun Lysbakken. Lysbakken selv er i tenkeboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På valgvaka valgte Kristin Halvorsen å trekke seg som SV-leder, og tre kronprinser har tredd fram i søkelyset som mulige arvtakere til det kriseramma partiet.

Allerede på valgkvelden annonserte Heikki Holmås at han godt kunne tenke seg å overta vervet:

- Jeg stiller hvis partiet vil ha meg. Jeg har alltid sagt ja til det partiet spør meg om, sier han til Dagbladet.

Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken varslet at de måtte snakke med sine koner før de eventuelt melder seg på i kampen om ledervervet. Etter det TV2 erfarer vil Solhjell innen noen dager komme med et svar.

I tenkeboksen Til tross for at det er duket for lederkamp i partiet, er flere kilder Dagbladet har snakket med klare i sin sak: Det er Audun Lysbakken som er mannen for framtida.

Spørsmålet er bare om han vil. Lysbakken sa i går at han er i tenkeboksen. I fjor ble han pappa for første gang - til vinteren kommer en til.

- Det er også et spørsmål jeg vil bruke litt tid på. Uansett har dette valget gjort at jeg har lyst til å bidra framover, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Jeg og min familie må diskutere om det er mulig å kombinere et lederverv med det å være småbarnsfar.

Etter det Dagbladet kan erfare kommer også Lysbakken med en avklaring i løpet av kort tid.

Ingen maktkamp Flere SV-ere er forberedt på strid om ledervervet, men hvor tøff kampen blir gjenstår å se.

- Jeg har vært med på lederstrid før, og vi er ikke i nærheten av en maktkamp nå. Det er rolig stemning i partiet, og vi er så privilegerte at vi har flere kandidater og velge mellom, sier Inga Marte Thorkildsen, som selv har meldt avbud til lederkampen.

- Jeg er ikke redd for lederkamp, det tror jeg er mer medieskapt. Vi har flere gode kandidater, og jeg er sikker på at vi får en god neste partileder, sier Karin Andersen til Dagbladet.

På spørsmål om hun har en favoritt svarer hun at:

- Jeg vil fortelle vedkommende først at jeg støtter ham. Men, jeg tror at han vet det allerede, sier Andersen.

Vil være i regjering Flere SV-ere forklarer det katastrofale valgresultatet med at partiet er for smalt, sliter med synligheten og slukes av storebror i regjering, Arbeiderpartiet.

Likevel er det ingen som ønsker seg ut av den rødgrønne regjeringa.

- Vi kommer ikke til å forlate regjeringa. Men vi må finne ut av hvordan vi skal få til å få fram våre saker, sier Geir-Ketil Hansen.

- Jeg kan ikke se hvilke saker vi kunne greid å påvirke bedre om vi ikke satt i regjering. Uten oss ville blant annet uføretrygden sett helt annerledes ut, og gjort situasjonen mye tøffere for folk med dårlig helse, sier Karin Andersen.