FORESLÅR NY AVGIFT: SV vil ha dyrere flyreiser og mer jernbane. Derfor foreslår partiet at alle flyreiser i Sør-Norge skal koste 100 kroner mer for å utbedre jernbanetilbudet i samme landsdel. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FORESLÅR NY AVGIFT: SV vil ha dyrere flyreiser og mer jernbane. Derfor foreslår partiet at alle flyreiser i Sør-Norge skal koste 100 kroner mer for å utbedre jernbanetilbudet i samme landsdel. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

SV vil ha ny flyavgift i Sør-Norge

SV vil gjøre alle flyreiser i Sør-Norge en hundrelapp dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SV håper nå de kan få med seg den rødgrønne regjeringen på å innføre en ny avgift på fly i Sør-Norge.

Det gjør partiet samme dag som Aps finansminister Sigbjørn Johnsen selv har slått ned på mange i SVs ønske om å øke skattene.

SVs mann i finanskomiteen på Stortinget, Lars Egeland, foreslår at flyreisende må betale en hundrelapp mer på alle flyreiser hvor det i dag finnes alternativ togtransport.

Ny avgift på fly- Vi foreslår at vi innfører en flyavløsningsavgift, lik den man på Vestlandet er vant med på ferjer. Vi ser for oss at man legger på en hundrelapp på alle flyreiser til og fra byer i Sør-Norge hvor det allerede er togbaner.

Pengene skal være øremerket jernbaneutbygging, om SV får det som de vil.

- Det blir en slags jernbaneavgift på flyreiser. Den går, i likhet med bompenger, utenom skattenivået, sier Egeland, som er Inga Marte Thorkildsens vara på Stortinget, mens hun er i permisjon.

Haster med tog-Denne avgiften vil ha to virkninger: Mindre flytrafikk, fordi det flere steder gjør togtrafikken mer konkurransedyktig på pris, og samtidig får vi bedre togtilbud.

Han har likevel forståelse at forslaget ikke nødvendigvis havner i god jord hos Ap og Sigbjørn Johnsen.

- Men det gjelder å få fart på jernbaneutbygginga nå. Det er et forslag som godt illustrer hva som er mulig å få til når vi nå står overfor et så stramt budsjett, sier Egeland.

VIL HA AVGIFT: SVs Lars Egeland, som er inne som vare for Inga Marte Thorkildsen i finanskomiteen på Stortinget, foreslår å øke avgiftene på flyreiser. Foto: SV
VIL HA AVGIFT: SVs Lars Egeland, som er inne som vare for Inga Marte Thorkildsen i finanskomiteen på Stortinget, foreslår å øke avgiftene på flyreiser. Foto: SV Vis mer

- Har dere forhørt dere med Sp om dette?

- Vi har nevnt det. Alle er opptatt av å finne penger som gjør at vi kan bruke mer på jernbane nå.

To milliarder kronerTotalt med en hundrelapp ekstra på flyreiser i Sør-Norge, mener Egeland det er mulig å få inn omtrent to milliarder kroner mer til jernbane i året. Aller helst vil Egeland at de to første milliardene i 2011 går til å bygge dobbeltspor fra Halden, Lillehammer og Skien.

- Målet er å gjøre som med ferjeavløsningsavgiften, at der man har avgift på ferje, kommer det en ny bru. Sånn vil vi ha det med flyavløsningsavgiften også, at der hvor man betaler en avgift, kommer det bedre togtilbud, sier Egeland.

Ap skeptiskTil Dagbladet understreker Torgeir Micaelsen at Ap og regjeringens skatteløfte står fast.

- Men det er selvsagt mulig å justere opp og ned innenfor rammene. Men det må vi komme tilbake til seinere. Det å spekulere i enkeltheter vil jeg ikke gjøre nå, men jeg kan si at jeg generelt er imot øremerking av avgifter. Men Ap er veldig for mer til jernbane, derfor har vi også doblet bevilgningene.