SV vil ha offentlige privatskoler

Alle andre bør avvikles på sikt.

IKKE REGJERINGSPOLITIKK: Bård Vegar Solhjell og SV ønsker private skoler uten privat regi. Foto: Berit Roald / SCANPIX
IKKE REGJERINGSPOLITIKK: Bård Vegar Solhjell og SV ønsker private skoler uten privat regi. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SVs landsmøte vedtok i dag et klart nei til pedagogiske og religiøse skoler i privat regi og mener at de bør avvikles på sikt.

Barn som har behov for alternativ pedagogikk, skal få det i den offentlige skolen, heter det nå i partiets arbeidsprogram for neste stortingsperiode.


Intern uenighet

Vedtaket er i strid med den nåværende regjeringens politikk og med et bredt forlik med Stortinget som sikret fremtiden for private alternativ til den offentlige skolen. Flertallet i landsstyret ønsket at SVs nåværende politikk med krav om strengere retningslinjer og kontroll med religiøse og pedagogiske alternativer, skulle føres videre, men landsmøtet valgte å skjerpe tonen.

- Regjeringens nåværende politikk ligger fast og alternativer skal være tillatt. Men det skal skje innenfor rammene av det offentlige, understreker kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Han mener at vedtaket derfor ikke vil bety store endringer sammenlignet med regjeringens politikk.

Solhjell sier at vedtaket ikke betyr at SV sier nei til Steinerskoler og andre pedagogiske alternativ, men han understreket gang på gang da han ble spurt hva vedtaket egentlig betyr, at det skal skje innenfor offentlige rammer.


Økter forskjellene

Han innrømmer at den nye formuleringen i arbeidsprogrammet skjerper partiets holdning til private skoler. 


SV mener at flere privatskoler vil øke de sosiale forskjellene i samfunnet og svekke den offentlige skolen.


Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum mener det er oppsiktsvekkende at SV springer fra forliket de rødgrønne og Øystein Djupedal inngikk med KrF i inneværende stortingsperiode.

— Dette viser at SV ikke er til å stole på som forlikspartner, og det bør være et problem for regjeringen, sier Dørum.

— Dette viser med all tydelighet at SV er livredde for det mangfoldet som dette lille utvalget friskoler representerer. Det går rett inn i en autoritær tradisjon der de som er alternativer til det bestående, skal knebles. Det er synd at SV slår inn på en slik linje, mener Dørum.


Krf: Intolerent

Nestleder Inger Lise Hansen i KrF mener SVs vedtak vitner om en intolerent holdning.


— Dette vedtaket viser det verste med Sosialistisk Venstreparti, et parti som ikke synes å ha toleranse overfor andre enn de som står for det som SV anser for å være akseptabelt. Vi får mindre mangfold dersom SV får gjennomslag for dette, og dette er med på kneble folks tro og overbevisning, sier Hansen om skolevedtaket.

— Vi kan ikke ha et samfunn der kun de som får sine meninger og synspunkter godkjent av SV får lov til å drive skoler. Vi snakker om skoler som følger norsk lov og norske læreplaner og som bidrar til mangfold, mener KrF-nestlederen.

Vedtaket om å stoppe statsstøtte til religiøse organisasjoner som ikke følger likestillingsloven faller heller ikke i god jord hos KrF.

— Dette viser at de vil styre organisasjoner og trossamfunn til å mene det samme som dem. Staten blir en meningskontrollør, og det bryter både med meningsfrihet og trosfrihet, mener Inger Lise Hansen.

Lederen i Stortingets utdanningskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H) er heller ikke glad for SVs skolevedtak.

— Det er et slag i ansiktet på de foreldrene og elevene som i dag velger for eksempel Steinerskoler, Montessori-skoler og kristne skoler, sier Eriksen Søreide til NRK.

— De har jo holdt elever og foreldre for narr i tre og et halvt år når de har sagt at de aksepterer at det finnes religiøse og pedagogiske alternativer. Nå aksepterer de altså ikke det lenger. Jeg er spent på reaksjonen fra den tidligere Steinerskole-eleven Jens Stoltenberg på dette, sier Eriksen Søreide.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer