- STRENGERE ISRAELPOLITIKK: Snorre Valen og SV kommer med sju konkrete tiltak som vil skjerpe den norske tonen mot Israel, og som partiet tror vil legge press på Israel.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- STRENGERE ISRAELPOLITIKK: Snorre Valen og SV kommer med sju konkrete tiltak som vil skjerpe den norske tonen mot Israel, og som partiet tror vil legge press på Israel. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

SV vil ha omfattende boikott av Israel

Men Arbeiderpartiet heller kaldt vann i blodet på den tidligere regjeringskollegaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs stortingsrepresentant Snorre Valen tar orde for sju tiltak som partiet mener må til for å presse Israel til å avslutte okkupasjonen av Palestina.

- Det er mye snakk om sanksjoner og boikott av Israel, men det er svært få konkrete forslag. Derfor kommer SV med dette, som vi mener er konkrete og konstruktive forslag som legger grunnlaget for en debatt Stortinget bør ta, sier Valen til Dagbladet.

Blant forslagene (se faktaboks) er et forbud mot pengeinnsamling til de folkerettsstridige israelske bosettingene, forby salg av israelske varer produsert på palestinsk område, trekke Oljefondet ut av selskaper som bidrar til okkupasjonen - og det samme bør norske banker og fondsforvaltere gjøre med sine investeringer.

- Fred i Midtøsten oppnås ikke ved krigføring i Gaza, men en slutt på okkupasjonen av Palestina. Det må vi bidra til å presse frem, sier Valen.

LES OGSÅ: 41 palestinere drept i løpet av natta

- De bomber, vi bygger opp SV-representanten svarer «så klart» på spørsmål om en omfattende boikott av Israel ikke er en for ensidig tilnærming til å løse konflikten.

Han har imidlertid tro på at dersom Israels samarbeidspartnere svikter og økonomien rammes, vil landet bli tvunget til å endre kurs. Boikott er ett av virkemidlene.

- Nettopp fordi vi leder giverlandsgruppen (Giverlandsgruppen for Det palestinske området, jour. anm.), bør vi sørge for at Israel tar en større del av den reelle kostnaden for å bombe Gaza. Nå er det slik at de kan rulle inn og bombe, og så må landene i giverlandsgruppen betale for å bygge opp igjen, sier Valen.

SV kommer imidlertid ingen vei i Stortinget uten Arbeiderpartiet, og Anniken Huitfeldt (Ap) heller kaldt vann i blodet på lillebror på venstresida.

BARE LITT ENIG: SV får ikke med seg Ap og Anniken Huitfeldt på laget for sitt omfattende boikott-forsalg av Israel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BARE LITT ENIG: SV får ikke med seg Ap og Anniken Huitfeldt på laget for sitt omfattende boikott-forsalg av Israel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig å være tydelig når det gjelder folkerettsbrudd. Men Norge har ikke vært noen utenrikspolitisk aktivist i Midtøsten med stadig nye markeringsforslag. I stedet har vi vært balanserte og tatt ansvar. Og vi spiller en viktig rolle i giverlandsgruppen. Vi forventer at Israel tar sitt ansvar for gjennoppbygging, og det er naturlig å ta opp de humanitære behovene i giverlandsgruppen, sier hun om Valens strategi for å få Israel til å ta en større del av kostnaden for krigføring på Gazastripen.

Enige om noe, langt fra alt Ap har imidlertid rørt på seg i Israel-spørsmålet. Huitfeldt gikk nylig ut og krevde strengere tiltak mot varer produsert i okkuperte områder. Ap vil råde norske selskaper mot å handle med slike varer, og få på plass en merkeordning så forbrukerne selv kan velge bort slike varer.

Ap at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som bidrar til brudd på folkeretten og humanitærretten, og at norske banker og fond ikke bør investere i slike selskaper. Det er i tråd med Etikkrådets vurderinger, påpeker Huitfeldt.

Der ender også enigheten med SV. For Ap er boikott et ikke-ord, og Huitfeldt sier Ap vil opprettholde handelen med Israel.

- Flere må gå sammen - Ap er ikke for ensidige restriktive tiltak mot Israel, men vil innføre tiltak i samarbeid med andre land. Vi vil fraråde norske selskaper til å handle varer som er produsert på okkupert land, og vi vil ha på plass en merkeordning slik at forbrukerne kan gjøre egne valg. Jeg tror restriktive tiltak først og fremst har effekt når flere land går sammen, og disse tiltakene er noe som også en del EU-land har tatt til orde for.

Ap vil ikke stanse kjøp av israelske statsobligasjoner, og Huitfeldt mener den norske politikken på kjøp og salg av militært utstyr er god nok. Til punktet om å forby pengeinnsamling til de folkerettsstridige bosettingene, sier hun:

- Dersom det gjelder offentlige penger, eksempelvis gjennom gaveforsterkningsordningen og skattefritaksordningen for å gi slike gaver, så er jeg enig. Men når det gjelder privat innsamling, mener jeg det er galt å forby det.