SV vil ha omkamp om lærernes arbeidstid

SV-initiativ i KS-styret kan løse lærerkrisa.

HÅPER PÅ OMKAMP OM LÆRERKRAV: SV-leder Audun Lysbakken håper på at initiativ fra SVs mann i KS-styret mandag kan løse lærerkrisa. Nå satser han på at de andre opposisjonspartiene kjenner sin besøkelsestid og blir med på en omkamp om de omstridte kravene til arbeidstid. Her fra et møte med elever i Fusa kommune, Hordaland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HÅPER PÅ OMKAMP OM LÆRERKRAV: SV-leder Audun Lysbakken håper på at initiativ fra SVs mann i KS-styret mandag kan løse lærerkrisa. Nå satser han på at de andre opposisjonspartiene kjenner sin besøkelsestid og blir med på en omkamp om de omstridte kravene til arbeidstid. Her fra et møte med elever i Fusa kommune, Hordaland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SVs Audun Lysbakken forsøker å snu hovedstyret i KS, som krangler med lærerne om arbeidstid. Forsøket kan forhindre en storstilt lærerstreik.

Dagbladet er kjent med at Ivar Johansen, SVs mann i KS-styret, vil ta initiativ til at forhandlingene om lærernes arbeidstid skal opp på nytt i KS hovedstyre førstkommende mandag.

Forslagene fra KS om blant annet å endre lærernes avspaseringsordning har satt sinnene i kok i skole-Norge. Målet er å snu KS, og dermed finne en løsning på den vanskelige lærerkonflikten.

Går for omkamp I et brev til partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Knut Arild Hareide (KrF9, Liv Signe Navarsete (Sp) og Trine Skei Grande (V) gjør Lysbakken det klart at det er gode grunner for at KS' forslag vil være dårlig nytt for lærerne.

I KS hovedstyret sitter medlemmer fra flere politiske partier. Ap, KrF, Sp, V og SV utgjør et flertall i styret. Nå håper Lysbakken at disse partiene vil gå for en omkamp om arbeidstidsbestemmelsene.

- Jeg har valgt å gjøre de andre partilederne for opposisjonspartiene oppmerksomme på dette initiativet fra Ivar Johansen. Nettopp fordi jeg har sett at det har kommet mange kritiske bemerkninger fra også andre partier, sier Lysbakken til Dagbladet.

Frykter lærerstreik Lysbakken frykter forslagene vil føre til at skole-Norge mister mange flinke lærere.

- Det lærerne trenger nå er tillit og støtte, mens lærerne opplever dette som en svekkelse av sine rettigheter, sier Lysbakken og legger til:

- Det er klart at jeg frykter konsekvensene av en det KS har kommet med, og at det skal bidra til et høyere konfliktnivå.

- Det er brudd mellom KS og lærerne i forhandlingene. Hvorfor har du som politiker noe med dette å gjøre?

- Det er ingen politikere som vil overstyre KS, men dette er viktige politiske spørsmål. Den løsningen KS prøver å få gjennomslag for vil ødelegge for viktige skolepolitiske mål. Det må være greit at vi som politikere mener noe om det, sier han.

Har provosert Kommunesektorens organisasjon (KS) har provosert lærerne til brudd i forhandlingene etter at de la på bordet en rekke endringer i lærernes arbeidstid. Blant annet ønsker KS at lærernes arbeidstidsordning skal endres, og åpner opp for at lærerne kan arbeide inntil 45 uker i året, mot dagens 39.

I tillegg ønsker KS lokale forhandlinger med lærerne og gir rektorene større muligheter til å styre lærernes arbeidstid.

- Håper på bedre dialog Trond Giske er informert om brevet fra Lysbakken. Også han har delt sine bekymringer med Aps folk i KS. Dermed kan mye tyde på at Ap i KS vil støtte SVs initiativ mandag.

- Det er viktig at de får til en bedre dialog. Den bekymringen har jeg også meldt til våre folk i KS. Så da blir det opp til dem å håndtere det videre, sier Giske, som leder Stortingets utdanningskomite.

FAKTA: KS sine forslag

• KS vil fjerne alle sentrale bestemmelser om tidsbruk. Lærerne kan dermed bli pålagt å undervise mer og ta flere vikartimer.

• KS vil også strekke ut lærernes arbeidsår over flere uker. Det kan bety at lærerne skal jobbe mindre i løpet av skoleåret og være mer på skolen når elevene ikke er der.

• KS foreslår at lærerne skal ha samme antall ferieuker som før, men åpner for at lærene kan arbeide inntil 45 uker i året, opp mot dagens 39.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer