Full rødgrønn oljesplid:

SV vil ha omkamp om oljeforliket

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er klar på at oljeforliket fra i fjor ligger fast foran eventuelle regjeringsforhandlinger. SV-leder Audun Lysbakken er helt uenig og vil ha full stans i all ny leting.

UENIGE: Ligger oljepakken fra i fjor til grunn for rødgrønne regjeringsforhandlinger? Nei, sier SV-leder Lysbakken. Ja, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ingen planer om regjeringsforhandlinger med SV, men sier at Senterpartiet uansett står for forliket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UENIGE: Ligger oljepakken fra i fjor til grunn for rødgrønne regjeringsforhandlinger? Nei, sier SV-leder Lysbakken. Ja, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ingen planer om regjeringsforhandlinger med SV, men sier at Senterpartiet uansett står for forliket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Petroleumsnæringen ble i fjor vår truffet av en trippel krise: Kraftig oljeprisfall, coronakrise og bråstopp i nye investeringer.

Stortingets løsning var en raus pakke til næringen der de fikk utsatt skatt og redusert risiko for nye investeringer.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og regjeringspartiene ga næringen stimulans for prosjekter innlevert innen 2022 og godkjent innen 2023.

Pakken vil dermed være førende for oljepolitikken i store deler av neste stortingsperiode - og potensielt føre til utvinning fra felt i tiår framover.

Støre: Oljepakken ligger fast

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre slår fast overfor Dagbladet at pakken for oljenæringen ligger fast.

Da Støre kommenterte Dagbladets statsministermåling i mai trakk han blant annet fram at et nytt flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV kan gi en rettferdig klimapolitikk.

- Ligger oljepakken fra i fjor fast?

- Den er vedtatt av Stortinget og ligger selvfølgelig fast. Det er ulike syn på noen spørsmål i vårt foretrukne alternativ. Det samme er det i regjeringen der to partier vil stanse all leting etter olje og gass, men er med på det i regjering, sa Støre.

- Så SV får Venstre-rollen i en Støre-regjering?

- Vi skal ta hverandre på fullt alvor. Vi kan bruke tid på å snakke om forskjellene, men det er mye mer interessant å se på hva som er likt: I syn på fordeling, små forskjeller, en mer aktiv næringspolitikk, stoppe privatiseringen og et krafttak for arbeid, særlig blant unge. Det er de tunge sakene vi må ta tak i, sa Støre.

Lysbakken: Oljepakken ligger IKKE fast

Men det som er en selvfølge for Støre, er ikke like selvfølgelig for SV - som han etter planen skal i regjeringsforhandlinger med til høsten.

- Vi var ikke med på forliket og er ikke bundet av det. Oljepolitikken må det forhandles om. Det gjelder ikke minst spørsmålet om leting og subsidiering av leting, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Vi kommer til å være veldig tydelige på at vi vil ha en kursendring i oljepolitikken. Vi har også en veldig offensiv plan for å bevare arbeidsplasser i industrien gjennom en stor statlig satsing på havvind, hydrogen, batterier, karbonfangst og -lagring, grønn skipsfart og så videre.

- Støre og Vedum sier oljepakken ligger fast?

- Nå går vi til valg på hvert vårt program. Så forhandler vi etter styrkeforholdet, sier Lysbakken.

- Er det forutsigbart for næringen hvis man endrer en pakke som ble vedtatt i fjor?

- Det er veldig forutsigbart hva du får hvis du stemmer SV. Du får et parti som jobber for at vi skal stoppe leting etter ny olje, stoppe for rause ordninger for å ta opp mer olje, og i stedet sørge for at industrien får en langt mer aktiv støtte for å fase inn grønne oppgaver. Det kommer til å få utslippene ned og trygge arbeidsplassene på en god måte, sier SV-lederen.

Vedum: Står ved forliket

Senterpartiet har ingen planer om å gå i regjering med SV, men ønsker «en Senterparti/Arbeiderparti-basert regjering».

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er uansett klar på at forliket fra i fjor er trygt i hans hender.

- Vi snakker her om en viktig næring for Norge. Olje- og verftsforliket var viktig for å berge arbeidsplasser og skape forutsigbarhet for industrien langs hele kysten vår. Senterpartiet står ved dette forliket som skaper trygghet for norsk industri, sier Vedum til Dagbladet.

I Arbeiderpartiet planlegges det imidlertid for at Senterpartiet vil bli lokket til forhandlingsbordet til høsten hvis Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får flertall sammen.

SV-behov for klimaseier

Dagbladet skrev mandag at det i Arbeiderpartiet jobbes med å sammenlikne de tre partienes vedtatte politikk.

Dagbladet har stilt kilder i Arbeiderpartiet spørsmål om hvilken klar klimaseier SV kan få av Arbeiderpartiet i en ny rødgrønn regjering, og fått følgende svar fra kilder uavhengig av hverandre:

  • Arbeiderpartiet ser for seg at SV får gjennomslag for at knapt noen nye oljefelt åpnes. Videre leting skal først og fremst foregå i eksisterende felt, hevdes det. Men etter det Dagbladet forstår vil verken Ap eller Sp gå med på en kategorisk avvisning av å åpne nye felt.
  • Arbeiderpartiet er ikke innstilt på å stanse leting etter nye felt i de områdene hvor det i dag allerede er petroleumsvirksomhet, får Dagbladet opplyst. Det er bare nye områder som er i spill.

Det er en klar erkjennelse i Arbeiderpartiet, etter det Dagbladet erfarer, at SV er avhengig av en reell og klar seier på klima med et MDG som puster dem i nakken.

Arbeiderparti-nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran skriver i en tekstmelding til Dagbladet at ingen i ledelsen kjenner til noen slik diskusjon - fordi den ikke finnes:

«I Arbeiderpartiet bruker vi kreftene på å gjøre folk kjent med politikken vår, om hvordan vi skal sikre trygt arbeid til alle, en sterkere velferdsstat over hele landet, og hvordan vi gjennom en rettferdig klimapolitikk skal kutte utslipp og skape jobber. Vi vil utvikle, ikke avvikle olje-, gass- og leverandørindustrien, og bygge ny industri på skuldrene av eksisterende», skriver Tajik og Skjæran.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer