VIL HA OMKAMP:  SV-leder Audun Lysbakken mener Norge og Europa gjør alt for lite for å hjelpe syriske flyktninger. Han ønsker omkamp om avtalen som ble inngått før sommeren. Foto: HANS ARNE VEDLOG
VIL HA OMKAMP: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge og Europa gjør alt for lite for å hjelpe syriske flyktninger. Han ønsker omkamp om avtalen som ble inngått før sommeren. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

SV vil ha omkamp til høsten: Vil ha minst 10 000 syrere til Norge

Ønsker å hente flere syriske flyktninger til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka gikk generalløytnant Robert Mood ut i Dagbladet og kritiserte Norge og Europa for å gjøre alt for lite for å hjelpe de millionene med syriske flyktninger som er på flukt fra borgerkrigen i hjemlandet.

Mood er skuffet over Europa, som er «mest opptatt av å hindre adgang og kontrollere de som kommer inn», samtidig som nabolandene Libanon, Tyrkia og Jordan hjelper millioner av syrere til tross for at de har langt mindre ressurser enn Norge.

- En skam for Europa, sa Mood, og oppfordrer Norge til å gjøre mye mer: Både hente flere flyktninger til Norge og bidra med mer penger til nærområdene, var generalløytnantens råd.

Ikke siste ord Han får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken. Han og partiet trakk seg fra forhandlingene om syriske flyktninger, som pågikk like før sommeren. Et flertall i Stortinget endte til slutt opp med at Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger i løpet av en treårsperiode. Dette til tross for at både SV, Ap, KrF, Sp og Venstre ønsket 10 000 flyktninger til Norge i løpet av en toårsperiode.

- Syria-avtalen fra juni er for svak, og siste ord er ikke sagt i den saken. Vi vil ha gjennom det opprinnelige kravet om at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger i løpet av to år. Jeg er veldig enig med Mood: Norge gjør alt for lite, sier Lysbakken til Dagbladet.

Flykter og drukner SV-lederen viser til at Syria-konflikten kommer til å vare lenge, og at stadig flere mennesker blir tvunget på flukt. Derfor mener han at Norge må gjøre mer.

- I går kom Redd Barna med en rapport om forferdelige kår for flyktningbarn på de greske øyer. Denne uka druknet også over 200 utenfor Libya. Situasjonen i verden er fryktelig dramatisk og vi kan ikke derfor ha et tak på 8000 flyktninger, sier Lysbakken.

Som altså vil gjenta forslaget om at Norge skal ta imot minst 10 000 flyktninger i løpet av en toårsperiode i Stortinget til høsten.

OVER FEM ÅR MED KRIG:  Borgerkrigen i Syria har pågått i over fem år, og over halvparten av befolkningen er på flukt fra landet, som ligger mer og mer i ruiner. Bildet viser ødeleggelser i hovedstaden Damaskus. Foto: AMER ALMOHIPANY / NRPHOTO / NTB SCANPIX
OVER FEM ÅR MED KRIG: Borgerkrigen i Syria har pågått i over fem år, og over halvparten av befolkningen er på flukt fra landet, som ligger mer og mer i ruiner. Bildet viser ødeleggelser i hovedstaden Damaskus. Foto: AMER ALMOHIPANY / NRPHOTO / NTB SCANPIX Vis mer