SV vil heve kvinnelønna i eldreomsorgen med tvang

Ny Fafo-rapport slakter deltidsbruken.

ØNSKER HELTID: Margareth Birkenes (34) har aldri blitt tilbudt full stilling til å hjelpe Marion Nilsen (80) og de andre pleietrengende på Karrestad sykehjem i Halden. Som fast ansatt har hennes stillingsbrøk økt med en halv prosent, til 26,64-prosentstilling, på ni år. 
Foto: Krister Sørbø
ØNSKER HELTID: Margareth Birkenes (34) har aldri blitt tilbudt full stilling til å hjelpe Marion Nilsen (80) og de andre pleietrengende på Karrestad sykehjem i Halden. Som fast ansatt har hennes stillingsbrøk økt med en halv prosent, til 26,64-prosentstilling, på ni år. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall viser at to av tre kommunalt ansatte i pleie- og omsorgssektoren en deltidsstilling.

- Jeg har vært på en del sykehjem i det siste. Mange hjelpepleiere forteller om folk som ønsker å jobbe mer, men som ikke får det. Det bare bekrefter det disse tallene nå viser, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Foreslår ny lovLysbakken vil tvinge kommunene til å betale deltidsansatte i pleie- og omsorgssektoren overtid eller å gi dem mer jobb.

Tanken er å endre loven slik at de som i dag har deltidsstillinger automatisk får krav på overtidsbetalt, hvis de jobber mer enn det kontrakten tilsier. I dag er gjelder dette bare for ansatte i heltidsstillinger.

- Vi vil at en ny rødgrønn regjering skal vurdere å endre arbeidsmiljøloven på punktet om overtidsbetaling, sier han og forklarer:

- Sett at en hjelpepleier er ansatt i en 20-prosentstilling, vil arbeidsgiver spekulere i at den ansatte likevel er med på å få turnusen til å gå opp og jobber mer enn stillingen antyder. Det kalles ikke overtid, men merarbeid. Da vil det bli mye dyrere å spekulere i å ansette folk i deltidsstillinger, sier Lysbakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer