SV vil i regjering

Sosialistisk Venstreparti satser på å erobre regjeringskontorene, men i valgkampen vil partiet snakke om egen politikk og ikke mulige samarbeidskonstellasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en selvsikker partiledelse som møtte pressen tirsdag i forbindelse med partiets landsmøte til helga. SV har en oppslutning på rundt 10 prosent, og hvis målingene skulle slå til, vil partiets nesten doble stortingsgruppa til 17 representanter.

- Målet er å inngå i et regjeringsalternativ med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, enten som en del av regjeringen eller som støtteparti, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Selvstendig valgkamp

Men partiledelsen vil ikke ha en debatt om ulike regjeringskonstellasjoner i valgkampen.

- Vi skal kjøre en selvstendig valgkamp på vårt program. Vår jobb er å mobilisere velgerne på våre saker, og så får kjøttvekta avgjøre hva slags forhandlingsstyrke vi får, sier Halvorsen.

Nestleder Øystein Djupedal understreker at det er viktig at en ny regjering har bred parlamentarisk støtte.

- De siste fire årene har langsiktigheten fått lide fordi flertallet i Stortinget skifter fra sak til sak. Derfor er målet å få til et flertall med Senterpartiet og Arbeiderpartiet rundt et politisk program, sier Djupedal.

Halvorsen framholder at det er bred oppslutning i partiet om at SV skal søke makt.

- Min oppfatning er at de fleste i partiet vil at vi skal søke makt, samtidig som vi ikke skal ha en valgkamp der vi snakker om samarbeid mens de andre kjemper for sin politikk, sier hun.

Mange endringsforslag

Torsdag starter SV-landsmøtet i Stjørdal. På forrige landsmøte for to år siden skapte Norges deltakelse i Kosovo-krigen stor oppstandelse, men Halvorsen tror ikke det blir noen repetisjon denne gangen.

- Mitt inntrykk er at folk ikke ønsker en omkamp om dette, tror hun.

I Stjørdal skal SV vedta nytt partiprogram, og hele 920 endringsforslag er kommet inn. Blant annet foreslås det å gi kommunene større makt.

- Det er et krav om å desentralisere makt og myndighet fra staten til kommunene. Vi erkjenner at staten i for stor grad sentraldirigerer kommunene, og at for stor del av bevilgningene er øremerket, mener Halvorsen.

Ingen EU-debatt

Hele fem av 12 medlemmer i SVs programkomité mener at partiet må få en mer positiv holdning til EU, og at partiet bør starte en omfattende debatt om emnet. I dissensen i programforslaget heter det at utvidelsen av EU østover gjør at SV bør omforme sin Europa-politikk og diskutere framtidig deltakelse i EU.

Men Halvorsen tror ikke at EU kommer til å bli noe tema på landsmøtet.

- Det er bred enighet om at vi ikke ønsker noen omkamp om EU i neste stortingsperiode, og jeg tror ikke det blir noen debatt om dette på landsmøtet, sier hun.

(NTB)