- SV vil innføre ny klimahandlingsregel

SV åpner valgkampen med oljefrie reker fra Skagerrak, fiskekaker fra Lofoten og en ny «klimahandlingsregel».

VERDIVALG: SV-leder Audun Lysbakken smiler under innspurten av valgkampen til Sosialistisk Venstreparti i Oslo tirsdag formiddag. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til venstre, og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen til høyre. Foto: Vegard Grøtt / NTB
VERDIVALG: SV-leder Audun Lysbakken smiler under innspurten av valgkampen til Sosialistisk Venstreparti i Oslo tirsdag formiddag. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til venstre, og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen til høyre. Foto: Vegard Grøtt / NTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Valget er et verdivalg, og handler om hvordan fremtiden vil se på vår generasjon. Er vi et land for nye løsninger, eller et land som gjør alt for at oljealderen skal vare så lenge som mulig, sier partileder Audun Lysbakken på SVs åpning av valgkampen.

Lysbakken forklarer hvordan SV vil sette klima og miljø aller først på dagsorden med en egen «klimahandlingsregel», der togradersmålet skal være like viktig som handlingsregelen på fire prosent.

- En grønnere valgkamp Med servering av fiskekaker fra Lofoten og reker fra Skagerak er budskapet klart; SV vil redusere klimagassutslippene.

- Dette er et miljøvalg og vi er utålmodige som et miljøparti. Den rødgrønne regjeringen må bli enda grønnere, sier en entusiastisk Lysbakken.

Han mener Norge må vise muskler til resten av verden ved at «klimahandlingsregelen» skal være like viktig som den økonomiske handlingsregelen.

- Det er ikke en hemmelighet at olje er en solgangsindustri, det blir mørkt når oljeeventyret er over. Det er ikke uansvarlig av oss å bruke mer penger på klima og mindre på olje og gass, sier Lysbakken.

Les også:
SV svarer på miljøkritikken
«Klimahandlingsregel» SV lanserte i dag to forslag som  en del av «klimahandlingsregelen». De skal bringe Norge nærmere togradersmålet og bidra til en bærekraftig fremtid ved at ingen nye områder på norsk sokkel skal åpnes for petroleumsvirksomhet. De skal også skape et grønnere oljefond  ved  at fondet trekker seg ut av alle oljeselskaper, kullselskaper og selskaper innen tjære-og skifergass.

- Det er risikabelt for Norges fremtid å investere i fossil energi. Vi er en del av en oljegenerasjon og det gir oss et spesielt ansvar for de som kommer etter oss, sier Lysbakken.

Er det ikke paradoksalt at staten eier deler av Statoil samtidig som SV vil at oljefondet skal trekke seg ut av alle miljøskadelige bransjer ?

- Jo, men nettopp fordi vi har blitt rike på olje, har vi også et ekstra ansvar for å drive en miljøvennlig politikk. Vi trapper ned i både Statoil og Oljefondet, men dette er et langsiktig mål og vi kan ikke redusere all oljeproduksjon umiddelbart, sier Lysbakken til Dagbladet. 

- Aldri vært bedre forberedt Han presiserer at ingenting er avgjort før valget og mener alle muligheter fortsatt er åpne.

- Mye står på spill for Norge og SV er bedre forberedt og motivert enn noen gang, sier Lysbakken.

KLARE: SVS partitopper er klare for en grønnere valgkamp der miljø ikke skal drukne i andre saker. Foto: Maria Knoph Vigsnæs
KLARE: SVS partitopper er klare for en grønnere valgkamp der miljø ikke skal drukne i andre saker. Foto: Maria Knoph Vigsnæs Vis mer

- Vi skal ikke la miljø bli feid under teppe og forsvinne i andre spørsmål, legger barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen, til.

På spørsmål om SV er redd for konkurranse fra andre miljøpartier er svaret klart.

- Vi er ikke redde for at flere snakker om miljø, men vi har fordelen av å være både røde og grønne. Vi er opptatt av både miljø og et rettferdig samfunn, sier Lysbakken. 

Les også: - 24 000 arbeidsplasser uten olje

OLJEFRITT: På åpningen ble det servert reker fra Skagerrak og fiskekaker fra Lofoten i tråd med SVs holdning til oljeboring. Foto: Maria Knoph Vigsnæs
OLJEFRITT: På åpningen ble det servert reker fra Skagerrak og fiskekaker fra Lofoten i tråd med SVs holdning til oljeboring. Foto: Maria Knoph Vigsnæs Vis mer