SV vil kjøpe aksjer i Statoil og Telenor

Er det en god ide?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Privatlivet i faresonen

Sosialistisk Venstreparti foreslår å føre delprivatiserte selskaper som Statoil og Telenor tilbake i offentlig eie. Men Høyre og Arbeiderpartiet mener statlig tilbakekjøp vil være skadelig for selskapene.

SV sier klart nei til privatisering av offentlige oppgaver og selskaper i sitt forslag til nytt arbeidsprogram. Samtidig foreslår en enstemmig programkomité at «privatiserte eller delprivatiserte selskap bør føres tilbake til offentlig eie».

SV-leder Kristin Halvorsen sier partiet vil ha en offensiv strategi for å sikre nasjonalt eierskap.

- Vi vil ikke at Norge skal bli et filialland. Vi har handlefrihet fordi vi har oljefondet, sier hun til Aftenposten.

Halvorsen presiserer at det er «snakk om å omplassere oljeformuen».

Senterpartiet er positiv til SVs signaler, og ønsker en åpen vurdering av hvor det er fornuftig av staten å kjøpe seg opp. Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tror ikke dette innebærer å skru klokken tilbake. Men det gjør finansminister Per-Kristian Foss (H).

- Jeg tror ikke man sikrer framtiden for norske storselskaper ved å se seg 100 år tilbake i tiden. Dette er bakstreversk selv til sosialister å være, sier Foss.

SHOPPER:  SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX
SHOPPER: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener SVs politikk vil svekke selskapene fordi delprivatisering har bidratt til mer mangfoldig eierskap, bedre kontroll og økt aksjenes verdi.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Olav Akselsen er enig med Foss, og sier det er lite realistisk, og heller ikke ønskelig, å føre delprivatiserte selskaper tilbake på statens hender. Akselsen peker på at bedriftene må ha handlefrihet. Statens eierandel på 33 prosent er imidlertid viktig å beholde for å sikre vetorett mot salg, fusjon, flytting av hovedkontor og lignende, sier Akselsen.

(NTB)